Élménytérképem !!!

2017. május 1., hétfő

Visegrád - Salamon-torony

Visegrád - Salamon-torony

Visegrádi kirándulásunk során a Salamon-tornyot mindenképpen szerettem volna megnézni. A korábbi Visegrádi vártúra során tudatosult, hogy nem csak a Fellegvár van, hanem kicsit lejjebb egy másik várszerű építmény is régi történelmünk része. Sajnos akkor nem tudtuk megnézni, na de most.
A térképen néztem, hogy egy távolabbi útkereszteződéstől egy hosszú kanyargós út egészen közel vinne a Salamon-toronyhoz. De a városi sétánk során találtunk egy kis utcát - Salamontorony u. - ami egyenest a várhoz vezetett. 

Úgyhogy könnyebben és gyorsabban találtuk meg az Alsóvárat (mert hogy így is nevezik) , mint gondoltam.
A fellegvárat a Dunával összekötő völgyzárófalak, valamint a falakon áthaladó egykori országutat védő kapuk és a nagy lakótorony (amit a 11. századi magyar királyról tévesen Salamon-toronynak neveznek) a 13. század közepén épült fel.
Meglepett, hogy ilyen közel volt a városhoz, és hogy ilyen könnyen és hamar el lehetett ide jutni. De most már legalább ezt is tudom.
Az is meglepett, hogy ilyen jól egyben van. No meg hogy ennyire látszik, hogy mekkora résszel egészítették ki. Furcsa látványt nyújtott így a torony. Számomra egy börtön érzetét keltette - legalább is innen nézve.
Szerencsére a torony körüli várfalak még őrizték régi kinézetüket.
Az alsóvár a fellegvárral egységes védelmi rendszert képezett. Károly Róbert korában a hatszögletű lakótornyát átépítve királyi szálláshellyé alakították. A torony köré ekkor épült ki a belső várfalöv. Miután 1490-től a fellegvár a koronaőrség kezére került, az alsóvár a királyi várnagy felügyelete alatt maradt, a lakótornyot ekkor raktárnak használták. 1540-ben I. Ferdinánd katonái rombolták le a lakótorony déli sarkát. 
S bár nem voltunk magasan, de azért kilátás már itt is akadt.
A torony egy másik oldalán már inkább várnak tűnő falak és ablakok voltak láthatóak.
És ahogy a tornyot megkerültük egy újabb meglepetés. Volt egy másik nagyobb épület is.... egy kisebb torony... és egy nagyobb kapubejáró is.
S lám, további épületsor, meg egy belső udvar és mintha ott egy még belsőbb udvar is lenne. Nem is gondoltam volna. Azt hittem, hogy itt tényleg csak a torony áll, azt kész.
A török hódítás után a török település az alsóvár falai közé költözött. A török háborúk után elhagyatott várrom feltárását Viktorin József kezdeményezésére 1871-ben Henszlmann Imre kezdte meg. A lakótorony helyreállítását Schulek Frigyes tervezte. Pénzhiány miatt a munka hamar félbeszakadt és csak az 1920-as években folytatódott.
A torony mai formáját az 1959 és 1964 között Sedlmayr János tervei szerint végzett modernista helyreállítás során kapta. Ma a lakótoronyban a Mátyás Király Múzeum kiállításai láthatóak, a visegrádi királyi palota gótikus díszkútja, Mátyás király visegrádi szobrászműhelye és Visegrád története. (az infók a Wikipédiáról voltak :)
Nem meglepő, hogy a toronyban kiállítás is volt.
Idő, s tán pénz híján is, most nem mentünk be. Nem gondoltam, hogy itt olyan nagy kiállítás lenne, hogy megérné bemenni. Főleg, hogy a palotába és a várba is készültünk még ma elmenni. Egy kósza kép az ajtóból. Úgy tűnik, hogy szép és modern kialakítású kiállítás várja az érdeklődőket.
És ha nem volt elég a történelem... akkor a helyszínről, első kézből egy kis olvasnivaló.
Nem is volt olyan kicsi ez az Alsóvár. És sok mai várrom nem örvend ilyen állapotnak, de talán  még méretnek sem.
Még kútjuk is volt!
Az a kapu izginek tűnt, s kíváncsi tett, hogy hova vezethet, úgyhogy megnéztük.
Túloldalról....!
A macskaköves út pedig pont oda vezetett, ahova az autós út vitt volna. No meg még két másik romhoz, az Ispáni palotához (ha még nem láttad a bejegyzést, akkor KLIKK IDE) és a Főispáni templomromhoz (ha még nem láttad a bejegyzést, akkor KLIKK IDE).
Meg is jártuk, s megnéztük azt a két látnivalót is. Majd visszatértünk a toronyhoz.
S mivel a városban volt még egyéb látnivaló.... ezért ahonnan érkeztünk, arra távoztunk is.
Érdekes volt ez az Alsó vár és a torony. Örülök, hogy most már ezt is láthattam. S tán lett volna még felfedeznivaló, vagy akár innen is meg lehetett volna közelíteni a Fellegvárat gyalog, az erdős ösvényen át. De minket várt még pár városi látnivaló.
Ha Te is egyszer erre járnál...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése