Élménytérképem !!!

2017. május 1., hétfő

Visegrád - Ispáni vár

Visegrád - Ispáni vár

Visegrádi kirándulásunkon a Salamon-tornyot is megnéztük.  Amikor az után kutakodtam, a térképen láttam, hogy a toronytól nem messze egy másik rom is megtekinthető, az Ispáni palota romjai. S ha már ott voltunk a Salamon-toronynál, akkor elsétáltunk a romig is.
Mert hogy nincs messze a toronytól. A torony melletti kapun kellet átmenni.
Majd egy hosszú macskaköves út vezetett felfelé, enyhe emelkedővel... csakhogy megdolgozzunk a látnivalóért.
Félúton láttuk, hogy egy ösvény vezet az erdő és a domboldal felé. A tábla szerint innen indulva fel lehet túráznia várig! Persze ha előtte nap nem épp a fél Pilist másztad meg, akkor talán még vonzónak is tűnhet. Mi viszont megmásztuk, úgyhogy úgy godnoltuk, hogy jó lesz a várhoz feljutni autóval is.
Szerencsére nem volt messze. A macskaköves út az autós útba futott, és onnan egy laza jobbos kanyar az autósút mentén... és már ott is voltunk.
Nem is gondoltam volna, hogy ilyen nagy rom található itt nem messze a vártól és a Salamon-toronytól. Hát ezeknek a visegráiaknak hány váruk és romjuk van?! Más községnek egy sincs, itt meg mindjárt három is.
A Sibrik-domb tetejéről a Dunára néző vár volt az eredeti Visegrád (magas vár). Először a IV. században a rómaiak emeltek itt egy háromszög alakú külső fallal körülvett erődött, amelynek minden oldala hosszabb volt 100 méternél. Számos torony védte a falakat és 372-ben egy nagyobb őrtornyot is építettek. Az V. században a római helyőrség elhagyta az erődöt. A IX. században bevándorolt szlávok az erőd maradványait felhasználva korai szláv várat építettek.
A romok a X. században is jó állapotban voltak, amikor Géza fejedelem megerősíttette a falakat. A XI. század elején I. (Szent) István király a várat vármegyeszékhelynek és a helyi ispán székhelyének tette meg és a falakon belül a délkeleti oldalon kőből lakóépületet építtetett. Az 1081-es koronáért folyó harc során a félreállított Salamon királyt I. (Szent) László a vár egyik tornyába záratta, ekkor még nem állt a visegrádi Alsóvár tornya, amit tévesen Salaman toronynak neveznek.

A tatárok 1242-ben elfoglalták és lerombolták a várat. Ezután már nem építették újjá, hanem egy új Fellegvárat és Alsóvárat (Salamon torony) építettek a közelben IV. Béla tatárjárás utáni várépítési programjának keretében. A római kori falak és a XI. századi palota alapjainak egy nagy része megmaradt. A Duna felöli oldalon az őrtorony alapjai is látszanak. (Info innen: http://www.varbarat.hu/varak/visegrad_i.html)

A helyszínen található kőtábla is szolgál némi információval.
Elég jól látszanak a falvonulatok.
Egyszerű rom, de annál könyebb volt megközelíetni. És egész szépen rendben tartott, úgyhogy még az erdővel és egyéb terepnehézségekkel sem kellett küzdeni. Ahogy megérkeztünk.. már nézhettünk is a falmaradványok... egy kis olvasás és elmélkedés... és szinte már meg is voltunk.
Még jó, hogy az utca túloldalán, pár méterre volt egy másik rom is. Kettőt egy csapásra. KLIKK IDE és megnézheted, hogy a vár romjaival szemben mi található.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése