Élménytérképem !!!

2016. április 2., szombat

Zengő kilátó 2016

Zengő kilátó - 2016
Óbányai hétvégén tett egész napos túránk során ha már a Zengő felé vitt az utunk, a kilátót sem hagyhattuk ki. Erőnkön felül teljesítve, és reményekkel teli, hogy a kilátóba fel lehet menni, kezdtük meghódítani a Zengő csúcsát. 
Óbányai hosszú-hétvégi túránk során - ha még nem olvastad volna az élménybeszámolót, akkor KLIKK IDE - több kilátót is megkerestünk, ezek közül a legtöbb erőt és kitartást megkívánó, és a legnagyobb élményekkel szolgáló, a Zengő kilátó volt!
A nagyon kemény, nagyon durva, emberfeletti erőt megkívánó hegyoldal megmászása után ez a látvány fogadott. A kilátó! Végre! Iszonyatosan boldog voltam, hogy felértünk!
Hát még akkor, amikor megláttam, hogy nyitva is van! Főleg, hogy egy korábbi bejegyzésemben írtam, hogy életveszélyesnek van minősítve és nem lehet tudni, hogy a kilátó ajtaja épp tárt kapukkal vár-e vagy sem. Olvasd el a korábbi kirándulást is! KLIKK IDE! Úgyhogy nagyon megörültem, amikor megláttuk, hogy az ajtó tárva nyitva várta a turistákat. Sőőőt... mások épp kijöttek.
Egyszer már volt szerencsénk megmászni a Zengőt - a másik irányból. Nem mintha az annyival könnyebb lett volna az, de inkább azt az utat ajánlom mindenkinek, mint hogy ezt a mostanit válassza. Szőrnyű volt, de a lényeg hogy felértünk... és itt a kilátó!
A Zengő csúcsán kis beton kilátótorony található. 1984-ben az Állami Földmérési Hivatal építtette mérőtoronynak, a következő évben azonban a turisták előtt is megnyitották. A torony tetejéről ritka szép panoráma nyílik a Dunántúl déli részére.
Szerencsénkre most is nyitva volt. És hát igen... ezt a nem kevéssé veszélytelen fém létra-szerű lépcsőket kell megmászni.
De szépen lassan és nyugodtan lépkedve leküzdhetőek a lépcsőfokok. Igazából maga a kilátó nem tűnik rossz állapotúnak... inkább csak furcsa, régi és a feljutás veszélyesnek tűnik. De ez mind leküzdhető... ezért a csodálatos látványért cserébe.
Kukkerral itt is körülnéztünk. Kerestük a már meglátogatott többi kilátót.

És csak csodáltuk a kilátást...
....és csodáltuk.

Ezért megérte felmászni... úgyhogy remélem, hogy a jövőben még sokáig működni fog a kilátó... kár lenne érte és ezért a gyönyörű kilátásért.


A gyönyörűszép magyar táj...
... egy érdekes kilátó tetejéről.
Kicsit furcsa... kicsi régi... de kilátó... a Zengőnk kilátója!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése