Élménytérképem !!!

2018. április 25., szerda

Tamási - Esterházy-vadászkastély

Tamási - Esterházy-vadászkastély
A Tamásiban tett városnéző kirándulásunkhoz hozzá tartozott a városban található kastély megtekintése is. Igaz, hogy nem egy időben történt, de megtörtént. Ezt a kastélyt is szemügyre vettem, már amennyire szemügyre lehetett venni.
A kastélyt könnyen meg lehet találni. A Tamási, Hárfa u. 7. szám alatt, a Termálfürdő közelében található. De amilyen könnyen meg lehet találni, annyira nem lehet semmit se látni a kastélyból. Főleg a tavaszi-nyári időszakban. Sajnos én ekkor jártam ott és zömében csak fát és zöldet lehetett látni. Pedig a kastély ott bújt a nagy zöld lombozat mögött.

Eszterházy Miklós herceg építtette 1777 és 1779 között barokk stílusban. Felújítására az 1980-1990-es években került sor.
Akárhogy is mereszti az ember a szemét a nagy fák között és a szinte egybefüggő lomkorona között-fölött-alatt nem igazán lehetett túl sok mindent látni.
A bejárati nagy kapunál sem. Ez a tábla ad némi információt a helyszínen. Amúgy a kastély csak úgy sugározta a magánbirtok és 'senki ne menjen be a kapun' érzést.
Úgyhogy nem is mentem. A kastélyt az egyik oldalról körbeölelő útról vetettem rá néhány pillantást, pontosabban klikket. De csak zöld....
... és zöld - már ha egyáltalán ha zöld az a fa - és még több lombkorona...
... és még több. Itt-ott ahol kevesebb volt a zöld lehetett egy kicsit többet látni a kastélyból. De nem túlzottan, legalább is nem annyira, hogy az a látvány kielégítő lehessen.
Talán itt a saroknál többet lehetett látni.
De amúgy....
Pedig nem tűnik elsőre olyan kis kastélynak. Vagy jobban mondván azért van akkora mérete, hogy kastélynak lehessen nevezni. De sajnos nem látogatásra szánták. Olyannyira nem, hogy továbbra is gazdát keresnek a kastélynak. Legalább is a neten található ingatlan eladási hirdetésből erre lehet következtetni.
S mily véletlen, hogy pont emiatt sikerült egy-két képet a belső kialakításról is szereznem. Egy ingatlanos hirdetésből. Úgyhogy csak egy-kettő az ízelítő kedvéért.
Parkját pilléres kerítés határolja körül, kovácsoltvas kapun lehet bejutni. A kertben szabadon áll a négyzetes alaprajzú, zárt udvar köré épített kastély. Két U-alakú szárny összekötésével zárja a belső szabad teret, az egyik emeletes, a másik földszintes.
Az eredetileg egészében földszintes vadászkastélyt 1817-ben bővítették részben emeletesre. A főhomlokzata héttengelyes, középtengelyében található a kőkeretes kapu. Az udvar felől a földszintes szárny előtt kosárívekben nyíló, mellvédes tornác fut. A földszinten különféle boltozatú mennyezetek váltakoznak, az emeletes rész felső szintje síkmennyezetes. A folyosót kelheimi kőburkolat borítja. Az északnyugati szárny egyik helyiségében Friedrich Roth és Franz Meyer által festett copf stílusú falikép maradt ránk az 1779-es esztendőből. Info innen KLIKK IDE.
A hirdetést valószínű, hogy még mindig meg lehet találni, vagy tán már az új tulaj készül beköltözni?!? Azt nem tudjuk.
De egy-két kép,hogy milyennek is kell elképzelni egy ilyen kastélyt belülről. S tényleg csak azért.. hogy azok az illúziók helyükre kerüljenek.


Mondanám, hogy ha érdekel... de mivel inkább csak a téli időszakban lehet jól látni... meggondolandó... de ha mégis úgy gondolnád....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése