Élménytérképem !!!

2018. április 11., szerda

Hőgyész - Kis-kastély

Kis-kastély, avagy Lichtenstein-kastély
Hőgyészi sétánk során nem csak a nagy Apponyi-kastélyt kerestük meg, hanem az úgynevezett Kis-kastélyt, avagy más néven Lichtenstein kastélyt is. Bizony... kicsiny hőgyészi községben két kastély is van.
A hőgyészi buszmegálló mögötti utcában kell keresni a kastélyt. Majdnem hogy a rendőrséggel szemben található.
Egy kis bővebb történelmi vonatkozás, a község weboldaláról.... , (ha az oldalon szeretnéd megnézni KLIKK IDE ).
Ezt a nevet a mi korunkban kapta az épület, a 20. század második negyedében az itt lakott Liechtenstein hercegi család után.
A Mercy-ek utolsó, 1773-as összeírásában prefektusi háznak, 1818-ban, Apponyi Antal Halála utáni összeírásában a kancellária épületének nevezték. Az eladási összeírásban (1773) úgy említik, mint szilárd anyagból épített és cseréppel fedett emeletes épület (24x14m nagysában).
Elülső udvarát az utca felől szilárd fal védte, hátsó udvara sövénnyel kerítve, és benne gyümölcsfák, zöldséges kert. A Mercy-ek utolsó idejében az uradalom prefektusának, vagyis első és legfőbb tisztviselőjének háza. Már akkor is az utcáról belépve mindjárt az udvar elején két oldalon az épületek is álltak már, mint ma, amelyek akkor a kocsiszín illetve az istálló szerepét töltötték be.
Hááát... ez lenne a kastély. Kívülről sajnos csak ennyi látható. Bemenni sajnos nem lehet. Ahogy a másik kastély, ez a kastély is gazdátlanul áll. Tán ezt is árulják? Jelenleg eléggé elhagyatottnak tűnik.
Pedig már látott sokkal szebb napokat is. Legalább is a táblák szerint.
Antal gróf halála utáni összeíráskor (1818) már a kancellária épülete (Domus Cancellarialis) néven kerül a ház a szövegbe. Az emeleti helyiségeket a számvevőség és a számtartóság foglalja el hivatalnokaival. Az alsó szinten az ügyvédnek berendezett lakás volt található.

1867-ben Tiszttartói lak címen szerepel az épület, és 9 szobát, 1 konyhát, pincét sorolnak fel, továbbá alul és felül előcsarnokot. A különálló épületek akkor is hajdúlakok.
Az 1876. évi telekkönyv ugyanilyen házszám alatt Tiszttartóságot említ, az 1881. évi házszám jegyzék pedig számvevő lakot. A 20. század elején az emeleten számtartói irodák, a földszinten lakások voltak. Apponyi Géza utolsó jószágigazgatója szerint e régi épületben volt az uradalom archívuma (levéltára) is; 1927-ben, amikor az épület Liechtenstein-ék lakása lett. A. (II.) Károly átvitte az iratokat a kastélyba.

1945 után állomosítva, majd egy ideig az ÁG irodaháza. Bérelhető szálláshelyként is funkcionált, Hőgyész, Kossuth tér 8.szám alatt. 
Ma már sehogysem funkcionál. Eladó ez a kastély is.
Könnyen megtalálható és még annál is gyorsabban megtekinthető a kastélyka... Ha mégis érdekelne...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése