Élménytérképem !!!

2018. április 28., szombat

Baja - Halászati Mini Skanzen

Bajai Halászati Mini Skanzen
Újra Baján jártunk. Korábban fel se tűnt ez a látnivaló, úgyhogy most tudatosan megnéztük, hogy milyen is az a Halászati Mini Skanzen.
Baján a Sugovica partja mellett található Türr Emlékműparkotot egy másik irányból közelítettük meg, mint korábban. Legalább is az elején. Nem a városból, hanem a Lidl bolttal szemközt kezdődő sétányról indultunk. Ugyanis a Mini Skanzen ott található a park területén. Érdekes módon korábban ez fel se tűnt, pedig láttuk már egyszer a Türr István kilátót avagy emlékművet (KLIKK IDE ha még nem láttad a bejegyzést, ebben írok erről a kilátóról is.)

Szóval a Sugovica mellett húzódó sétányon kell végig menni.
Egészen a büféig.
Előrefelé a távolban a Türr kilátó és emlékmű.
Jobb kéz felől a játszótér....
.. és egy bekötőút vezet épületek felé.
Arra mentünk mi is, ugyanis ott van a Halászati Skanzen. Azok az épületek a skanzen részei.
Bizony... ennyi a Halászati Mini Skanzen.... tényleg "mini"...
Alig pár méter és már ott is voltunk. Elsőre nehéz elhinni, hogy ez lenne az, hiszen itt nincs is igazán semmi se. Főleg korlát vagy kerítés, ami ilyen esetben lenni szokott.
Se kiállítás... se élet... se mozgás... csak egy-két épület és kemence.
Szóval elsőre furcsa, hogy ez egy skanzen lenne. Nagy képzelőerő, esetleg némi háttértudás kellene, hogy ilyen formában az ember meglássa benne azt, aminek az alkotók szánták. 
A Halászati Mini Skanzent azzal a céllal hozták létre, hogy a bajai halászati hagyományokat felelevenítsék, és a gyakorlatban mutassák be a mai gyerekek számára a halászeszközök használatát.
Megtalálhatók itt a leggyakrabban használt halászati eszközök, halászladik, szabadtéri kemence, valamint a hajómalom makettje. Mindez gyönyörű környezetben, a Türr István kilátó mellett.
Talán rendezvény napokon ez a hely megtelik élettel... legalább is gondolom... de így... egy átlagos hétköznapon eléggé kihalt és semmitmondó.
Viszont mintha utólag egyéb oldalakon azt láttam volna, hogy előzetes bejelentkezés és egyeztetés után lehet látni kiállításokat is. S talán még érdekességeket is lehet hallani. 
Sajna ezt nem tudtam előre, és a helyszínen nem igazán volt látható, hogy előzetes egyeztetés után több minden látható lenne.
Úgyhogy jobb híján körbe gurultunk...
... körbenéztünk...
Legalább is én nézelődtem, míg egyesek aludtak :)

S mivel nem nagy ez a terület ezért nagyon gyorsan végeztünk is.
Hát ennyi volt a mi bajai Halászati Skanzen látogatásunk.
Viszont ha már itt voltunk, nem mentünk messzire... a skanzen és a kilátó közti füves területen megpihentünk egy kicsit és piknikeztünk,....
.... mielőtt visszaindultunk volna az autóhoz.

Talán majd legközelebb több mindent láthatunk. De lehet hogy Neked pont szerencséd lesz....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése