Élménytérképem !!!

2017. július 30., vasárnap

Lébény - Szent Jakab templom

Lébény - Szent Jakab templom
Győri kirándulásunk során egy-két távolabbi látnivaló is érdekelt, mint például Lébény községében ez a csudaszép templom, a Szent Jakab templom. Még otthon láttam a képeket és egy kicsit a Jáki templomot juttatta eszembe. S gondoltam, ha már a megszokottól eltérő, mind kinézetében, mind múltjában, és még a közelben is járunk, akkor egy kis időt szánunk rá, hogy megnézzük.
Elgurultunk Lébénybe, s nem is kellett sokat keresni. A Fő út szinte egyenest oda vitt. Ha mégis GPS segítsége kellene, akkor Lébény, Templom tér 2, 9155.  Hamar megtaláltuk. Azt viszont nem tudtam, hogy vajon nyitva lesz-e, vagy hogy milyen minőségben tudjuk majd megnézni.
A templom előtt egy kisebb tér található, és egy nyugodtabb utca, ahol a parkolás szabadon megoldható.

A neten láttam, hogy nyitvatartási idő is van, no meg belépőjegy is - KLIKK IDE és megnézheted. De hogy éppen akkor amikor mi odaértünk lehet-e élni a lehetőséggel... abban nem voltam biztos. Viszont ez a hatalmas nagy épület teljesen lehengerlő volt. Még távolról is alig fért bele a képbe.
A templom mellett pedig a szükséges tudnivalókat tartalmazó táblát is megtaláltuk. Egy kis zoom-zoom és olvasható.
A templom oldalánál megtaláltuk a látogató-fogadó helyet is.  
Úgy tűnt, hogy nyitva van, és még egy néni is dolgozott, akinél a belépőjegy megváltásával megtekinthettük a templomot. Pontosabban ő mutatta meg az épületet belülrő, mert amúgy zárva van a templom.

Ezen az oldalán lehetett bemenni.

De előbb én még kívülről is alaposan megnéztem.
Legfőképp a hátsó oldalát, mert hogy az a nagyon szép és nagyon különleges oldala, ami az érdekes formáival a képeken is tündököl. S néztem volna... meg csináltam is volna szép képeket, ha ép nem valami búcsú-szerű lett volna a téren, és nem ép a templom mögé építették volna fel a vidámparkos részt. No meg talán a lakókocsit sem a templom tövéhez kellett volna leállítani. Mert így sajnos nem tudtam teljes képet készíteni :( ... mindig belelógott valami csúfság.
Pedig a szándék megvolt... de hát ez van... ki tudta, hogy pont ma lesz a községben ilyen program.
Úgyhogy csak egy-egy részét tudtam fényképezni. Főleg, hogy amúgy is olyan nagy volt az épület. És sajna nem minden szögből lehetett hátrébb menni.. még a végén elütött volna a hullámvasút. 
Lébény főterén áll hazánk egyik legjelentősebb műemléke, a XIII. század elején épült román stílusú Szent Jakab templom, egykori bencés apátsági templom és középkori monostor.

A műemlék épület az ország egyik legkorábbi nemzetségi monostortemploma. Története a 12–13. század fordulóján kezdődött, amikor – feltehetően egy Geur (Győr)[m 1] nevű lovagtól származó – Poth comes (ispán) testvéreivel együtt a bencés szerzeteseknek birtokot adományozott és azon számukra monostort alapított. Erről tanúskodik az az 1208-ban kiadott oklevél, melyben II. András király az erre a célra felajánlott adományt jóváhagyta. A templomot akkor valószínűleg már (fel)építették, hiszen külső falába vésve egy 1206-os évszámot találtak.
Viszont innen nézve már jól lehetett látni különlegesen szép formáját.

Az apátságot még ugyanabban az évszázadban kétszer is: a tatárok, később pedig a cseh Ottokár király csapatai pusztították. A környék falvait 1529-ben a törökök égették fel, de Lébény esetleges megtámadásáról nem maradt fenn írásos emlék. Az 1541-et követő években a török betörések miatt a szerzetesek elhagyták itteni birtokaikat, Pannonhalmára költöztek, és a kolostor lakatlanná vált.
A romos apátságot 1631-ben a jezsuiták kapták meg, néhány éven belül az épületeket helyre is állították, ám a templomot 1683-ban a törökök ismét felégették, a tetőzet és az eredeti boltívek beszakadtak. Az újabb helyreállítás során a két toronyra sátortetőt építettek. A jezsuiták rendjük feloszlatása (1773) után elhagyták Lébényt, a kolostor másodszor is elnéptelenedett. A birtokok többségét a Zichy-család szerezte meg, ők a templomot a falunak adták át, így az 1830-ban Lébény plébániatemploma. Az újabb helyreállítás során a romos kolostorépületek nagy részét lebontották, egy kisebbik részt pedig meghagytak a plébániának. A templomépület azonban 1841-ben újra tűzvész áldozata lett, tornyait utóbb egyszerű, barokkossisakokkal látták el.
Végül a templom mai formáját a 19. század második felében nyerte el. A belső helyreállítást 1862-1865, a külső felújítást 1872-1879 között August Ottmar Essenwein (1831-1892) német építész tervei szerint és irányításával végezték el (akit közben 1866-ban kineveztek a nürnbergi Germanisches Museum igazgatójának). Felújításakor a templom a korábbi barokk helyett új toronysisakot kapott, a tornyokat pedig egy szinttel megemelték. A helyreállítás után a lébényi templom lett az ország első restaurált műemléke.

Még több érdekes info a wikipédián, KLIKK IDE.



Magasztosak a faragott kváderkövekből épített falak, s ezt csak fokozza a két kapuzat látványa, melyeknek korabeli díszítőmotívumai szemet gyönyörködtetőek.

A főhomlokzat nagy, díszítetlen felületeivel éles ellentétben áll a félköríves főkapu és a déli mellékkapu gazdag kiképzése. A bélletes kapuk levéldíszes oszlopfői, az oszlopközöket kitöltő növényi ornamensek a – jáki templommal együtt – a hazai román kori művészet legszebb alkotásai közé tartoznak.
Majd betértünk megnézni belülről is. A néni nagyon sok érdekes dolgot mesélt, mind a külső kialakításról, építéséről és karbantartásáról mind a belső kialakításról.
Ahogy betértünk csak ámultunk és bámultunk. Ez a hatalmas belmagasság.... ezek az óriási méretek...
A templomot építtető, előkelő, magas méltóságokat viselő család bőkezű adományainak és az építőmesteri tudásnak köszönhetően a templombelső is lenyűgöző. A belépőt óhatatlanul megérinti és elmélyülésre készteti látványa.
A falak nemes egyszerűségével harmonikus egységet alkotnak a díszes faragott oszlopfők, az eredeti keresztboltozatok, valamint a XIX. századi alkotóműhelyből kikerült gyönyörű megmunkálású, fából készült faragott oltárok.
És ez az oltár! Bár nem nagy és nem is olyan extra, valahogy mégis lehetett érezni, hogy valamiért különleges és eltér a megszokott oltár kialakításoktól.
A templom belső elrendezése világos, áttekinthető. A magasra kiemelkedő főhajót a mellékhajóktól pillérek választják el, az előcsarnok fölött az épület teljes szélességében karzat húzódik.
Bár a templom alapvetően megőrizte eredeti formáját, a hajók dongaboltozata már későbbi, valószínűleg a 17. századból való.
A szószék, az oltárok, a színes ablaküvegek, valamint a berendezés nagy része a 19. századi helyreállításkor készült, ekkor javították ki a külső faragványok és a belső díszítések sérüléseit is. A főoltáron Szent Jakab szobra látható, lábánál a templom kicsinyített másával.

Nem semmi templom... egy kicsit bazilika jellegű, egy kicsit jáki fílingű... de semmikép sem megszokott és átlagos.
Arról nem is beszélve, hogy olyan hosszú múltra tekint vissza, mint kevés templomunk.
És még mindig ilyen fantasztikus állapotban van.
Valóban gyönyörű és lenyűgöző. Tán ez a templom is lehetne egy kisebb 'jáki csoda'.  Reméljük, hogy egy napon még nagyobb hírnévnek fog örvendeni. Látnivalónak csak ajánlani tudom....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése