Élménytérképem !!!

2017. július 31., hétfő

Győr - Toronykilátó

Győr - Toronykilátó

Győri városnéző kirándulásunk során majdnem kimaradt a Toronykilátó. De szerencsére még mielőtt elhagytuk volna a várost, még belefért időnkbe, hogy nem csak kívülről, hanem belülről is megcsodáljuk.
Győrben ez szintén egy olyan látnivaló, amit keresni sem kell. Ha valaki elsétál az óvárosba, de legalább a Bazilikáig, akkor azzal szemben már meg is pillanthatja a Toronykilátót.

Nyitva tartási időben tárt kapukkal várják a látogatókat. Még úgy is, hogy a kilátó épülete a Püspökvárhoz tartozik, és a turisták számára látható helyiségeken kívül a többi az egyház működését szolgálja.


És nem csak egy kilátó ez a Toronykilátó. 
Az épület műemlék is. 

Továbbá kiállításokat is láthat az érdeklődő látogató. 

Az államalapítás korában épült vár ma is a győri püspökség székhelye. A főpapi rezidencia mai arculata gróf Zichy Ferenc püspök (1743-1783) nevéhez kötődik. A vár épületében megismerhetjük a Szent Korona, a Szent Jobb és a Szent László-herma győri kultuszának történetét. Az ereklye-terem a magyar és az európai szentek emlékét őrzi. A Szentek tornyában a püspökvár építésének történetét, a győri püspökök portréit és címereit láthatjuk. A legfelső szinten Győr városképe tárul elénk a 19. század végén és az 1960-as években készült felvételeken. A kilátóba feljutva megcsodálhatjuk a város egyedülálló panorámáját.
Én nem is gondoltam, amíg el nem döntöttünk, hogy befizetünk a nem ép olcsó belépőjegyre. És azért nem ép olcsó, mert a kilátó tetejére felfelé vezető úton számos kiállítás tekinthető meg.... így már érthető. Részletesebb információkat a honlapon meg lehet találni - KLIKK IDE.
Miután megvettük a jegyeket már indultunk is felfedezni a tornyot.
A toronyba tekergő kanyargó csigalépcső vezetett.
Egy-egy szinten pedig egy-egy kiállítás. 

S egyik terme érdekesebb volt mint a másik.
Az elején a Boldog Apor emlékkiállítást nézhettük meg. 
A Boldog Apor Vilmos vértanúságának eredeti helyszínén berendezett kiállítás a püspök halálának 70. évfordulójára újult meg. Apor Vilmost egy részeg szovjet katona lőtte meg 1945-ben, Húsvét nagypéntekén, amikor a pincékben elrejtőzött fiatal lányokat, asszonyokat megvédte az erőszakoskodó, fegyveres betolakodók elől. 
A kiállításon nemcsak Apor Vilmost, korát és vértanúságát ismerhetjük meg, de a pince boltíves tereit bejárva átélhetjük ezeknek a sötét időknek a nyomasztó légkörét, amelyben fényesen rajzolódik ki Apor Vilmos püspök derűs természete és Istennek szentelt életútja.
Érdekes volt a régi ódon környezetben egy nagyon modern kiállítást látni.
A sok tudás anyag mellett valahol az régi történések szelleme is jobban átjárta az embert, ahogy azokban a helyiségekben sétált.

A kiállítás egy része pedig már annyira modern volt, hogy még én is pislogva néztem.

A következő szinten már másféle kiállítás és tárgyak kaptak helyet.
Még följebb pedig a Szent Korona kiállítást is megtaláltuk.
Egy kis zoom-zoom és olvasható!


S már majdnem a tetején... még egy pihenő... és kiállítás...
Itt már a kilátás is alakult... csak az ablakon keresztül nem volt az igazi.
Ezután még mindig volt fölfelé. S egy újabb kiszélesedő terem. Ez már utolsó volt a tető elérése előtt.


S tán nem véletlen oldották meg ilyen praktikusan. Ugyanis a legtetején már egyszemélyes kanyargós csigalépcső vezetett fel.  A kiállító teremben meg kevésbé unatkozva lehetett megvárni, míg az éppen közlekedők fel- vagy lejutnak.
Sikeresen feljutottunk és szerencsénkre fantasztikus időjárást fogtunk ki.
A várost a magasból napfényárban úszva a legszebb oldaláról láthattuk.






Tán ha egy kicsit magasabb lett volna a torony....
Vagy csak alacsonyabb és keskenyebb az a beton korlát..... akkor erre-arra többet is láthattunk volna. 
De így is nagyon szép volt.
Megérte feljönnünk. És mivel győri ott-tartózkodásunk utolsó programja volt... pont jó volt, sőőt... nagyon jó. Elbúcsúztunk a várostól és ilyen szép emlékekkel és látottakkal hagytuk el.
Győr városában kirándulók ki ne hagyják!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése