Élménytérképem !!!

2017. július 28., péntek

Bodajk - Marsovszky-kastély

Bodajk - Marsovszky-kastély

A közelben jártunk kastély nézőben. S ha már sikeres és kevésbé sikeres kastély keresés után pont erre vitt az utunk, egy pillanatra megálltunk ennél az épületnél, mert hogy a kastély listámba ez is bekerült, még ha nem is tűnik kastélynak.
Bodajkon a nagy kastélyt szerettük volna megkeresni és megnézni. De sajnos nem lehetett, mert felújítás miatt táblák tiltották a kastély megközelítését.
S innen szinte még annyit se lehetett látni, mint a község főutcájáról. 
Onnan legalább azt lehetett látni, hogy valóban ott van a kastély és mintha a tetőszerkezet már új is lenne. 
De sajnos magát az épületet nem lehetett megközelíteni. Úgyhogy nem is erőltettük. Ez a kastélyszemle kudarcra volt ítélve. 
Viszont az úton tovább haladva, ami kivitt minket a községből pont a másik kastély előtt haladtunk el. Eléggé kis kastélynak számít, és talán még annak is alig... inkább villa. De valamiért a neten arra bukkantam, hogy itt-ott "kastély" megnevezéssel látták el. És ha már így van... pár pillanatot szántunk rá.
A neten látott képeket megjegyezve azonnal felismertem, hogy ez az. Viszont meg is lepett, hogy csak ez az. Látván, hogy nem csak hogy nem igazán kastély, de még egy szervezet is működik az épületben, nem szántunk rá a kelleténél több figyelmet.
„Bodaikon 1941 nyarától alakították ki a KALÁSZ Népfőiskolát. A kastélyt (Marsovszky-villát), melyben a Népfőiskola működött, Luczenbacher Rita grófnő pettendi gazdasága javadalmából a saját pénzén vásárolta meg. Grünfeld Sándor bodajki földbirtokos pedig földterületet adott használatra, kertnek. A Bodajki KALÁSZ Népfőiskolára hazánk minden tájáról jöttek paraszti családok lányai, akik itt sokoldalú oktatásban részesültek.
Sajnos a neten található információk ennyire szegényesek voltak. Történetét és múltját talán hagyományos papíros formában lehetne kutatni.
Érdekes, hogy mi minden épület létezik, melyet számon tartanak valahol, de ma már nem is gondolná az ember, hogy egy egyszerű lakóház múltjánál tovább mutatnak.
S láthatod... hogy mi is csak futtában.. vagy inkább csak gurulva szántunk rá pár pillanatot.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

5 megjegyzés:

  1. Kedves Kinga!
    Ezek a fotók, melyeket Marsovszky címmel tett fel az oldalára, bár valóban Bodajkon vannak, nem a Marsovszky villát ábrázolják. Kis kereséssel a google-ban ez könnyen ellenőrizhető.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katonaz!
      Köszönöm hozzászólását és az esetleges javítást. Én anno a talált információkból erre jutottam....tán nem helyesen. Nagyon megköszönném, ha megírná valamilyen formában, hogy az említett kastély hol és milyen formában/megjelenésben található meg. Előre is köszönettel, Kinga

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Kinga!
    Ma jártam Bodajkon, és a Városházán megkérdeztem, hol van a Marsovszky villa? Ez az épület az, küldök egy linket is róla. Ma művészeti iskola működik itt.

    Hírek | Bodajk városunk honlapja https://bodajk.hu/index.php?pg=news&id=362

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsanna!
      Nagyon szépen köszönöm a hasznos információt és hogy megosztottad velem és blogommal!
      Üdv. Kinga

      Törlés