Élménytérképem !!!

2015. június 11., csütörtök

Gyula - Törökzugi templomrom

Gyula - Törökzugi templomrom
Alföldi kirándulásunk során Gyula városát sem hagytuk ki. És ha már eljutottunk idáig, akkor egy kis időt szántunk arra is, hogy megkeressük azt a pár templomromot, ami a városban található. Az egyik ilyen a Törökzugi templomrom.
A templomromos listámnak és az ezeket feltüntető térképemnek köszönhetően tudtam, hogy hol kell keresni a romot. Olyanannyira, hogy még GPS segítsége nélkül is neki mertem vágni. De nem volt egyszerű. Gyulán a Budapest krt. 3-4. cím segítségével a GPS könnyen odatalál. Talán azért nem ment olyan könnyen, mert valami nagyobb és feltűnőbb romot vártam. Emellett a sima, lapos zöld parkszerű terület mellett simán elmegy az ember, ha nem tudja, hogy itt van a templomrom.
Pedig itt volt. Méghozzá az az ugrálóiskolának tűnő, bűbe ágyazott kövek hivatottak mutatni a régi templom helyét. Annál a kiálló emelvénynél lehet találni egy kis leírást.
Túl sok információt nem lehet rajta olvasni.
Viszont a fűbe ágyazott kövek szépen mutatják, hogy a templom falai hogyan húzódtak, s hogyan, merre állt a templom. 
Persze a mai emeletes épületek alkotta lakóövezetbe már nem nagyon illik bele. Sajnos a rom varázsa se volt így meg.
A középkori plébániatemplom először román stílusban épült, ezt lebontották, és egy nagyobb gótikus stílusú templomot emeltek. Ennek alapfalait 1979-ben tárták fel.
Túl sok izgamat nem nyújt a látnivaló.
Inkább csak 'gyűjtőknek' ajánlott a megkeresése.
Ha netalántán Te is az lennél....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése