Élménytérképem !!!

2013. augusztus 25., vasárnap

Szinpetri - A világ legnagyobb könyve

Szinpetri - A világ legnagyobb könyve,
a könyvnyomda kiállítással és a papírmalommal.
Még az észak-magyarországi kirándulás tervezésekor szúrt szemet, hogy Aggtelek környékén van egy érdekes látnivaló, amiről addig még hallani se hallottam. De így hogy megláttam a még régi jól működő Google térképen, tudtam, hogy ezt is meg kell nézni, ha már ott megyünk el mellette.

Aggtelektől hazafelé indulva szántunk rá időt. Úgyhogy mielőtt belevágtunk volna a kimerítő nagyon hosszú útba, azelőtt még megálltunk Szinpetri községében és megnéztük a világ legnagyobb könyvét.
Bizony! Ez a fantasztikus látnivaló itt van Magyarországon! Alig 10 km-re Aggtelektől. Szinpetri nevű községben van egy múzeum szerű létesítmény, ahol ezt meg lehet tekinteni. A táblát már jöttünkkor láttuk, úgyhogy nagyon könnyen megtaláltuk az út menti könyvnyomda-múzeumot. 


Nagyon szépen kialakított környezet várja az érdeklődőket.
Mivel nem nagyon néztem pontosan utána, ezért gondoltam, hogy csak az óriás könyv van ott. Beugrunk, megnézzünk, azt megyünk is tovább. De nem így van… de nem ám! Ott egy rendes több látnivalóval rendelkező múzeumot lehet találni. A honlapjukon pedig mindenről kellő információt lehet szerezni, sőt még látványos videót is meg lehet nézni - nézd csak meg KLIKK IDE.
A táblát látván esett le, hogy itt több mindent is meg lehet nézni.

S bár minket csak a könyv érdekelt volna, de pont oda volt szigorú menetrend szerinti bejárás. Úgyhogy a következő turnusig ajánlották, hogy nézzük meg a többi látnivalót. Hát így is tettünk. Irány a múzeum többi része.
Sok mindent lehetett ott látni.
A tulajdonos vezetett körbe és nagyon lelkesen mesélt mindenről.


A tulajdonos az első könyvnyomda rekonstruált gépeivel, és eszközeivel teremtett meg egy kiállítást. Érezni lehetett, hogy nagyon büszke az élete munkájára, hogy ő maga rakta össze ezt a gyűjteményt, ami bemutatja a könyv nyomtatásának a kezdetleges módszereit és eszközeit.




Nagyon komoly gyűjteményt láthattunk.
Egy kis olvasnivaló... zoom-zoom... extra nagy méretben olvasható.
Majd a bácsi megmutatta, hogy hogyan készült anno a papír.

Hihetetlen, de egy teljes mértékben működő papírmalom volt az épületben.
Illetve az épület mellett ott volt a hatalmas nagy vízi malomkerék, ami tényleg működött!! Meg is mutatta, hogy milyen az ha elindul.
Már ez nagy élmény volt és megérte a kiállítást is végignézni.

A malomkerék... ami tényleg működött!!


És utána a csodálatos kertet is megmutatta a bácsi.

Le a kalappal... és ezt mind szépen rendben tartani....

Ezt pedig még távolról is lehet látni. Már csak ebből is tudni lehet, hogy az ember jó helyen jár.
Na de a kiállítás és kert megtekintésének végén azért megnézhettük a könyvet is. Azt már az asszonyka mutatta meg. Persze kikötötte mindjárt az elején, hogy csak 3 db képet szabad csinálni fejenként. Persze hol tudta ezt figyelni mikor azért elég sokan voltunk . És gondolom mások nagyon nem is figyeltek erre…. de hát a végén a Jóisten megoldotta, mert pont lemerült a gépem, épp hogy anya rólam meg tudta csinálni a képet.
A könyv az Aggteleki Nemzeti Park barlangjairól, növény és állatvilágáról valamint épített örökségéről szól.
346 oldalas, egy lapjának mérete 418×377 cm, súlya pedig 1420 kg. A könyvünket a Guinness 2010. március 21-én hitelesítette, mint “a világ legnagyobb könyve”.
Érdekes volt ez a látnivaló. Nem is gondoltam volna, hogy a könyvön kívül más is lesz. Megint sok szép dolgot láttunk. És ha másért nem is... de az óriás könyvért megéri betérni ide.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése