Élménytérképem !!!

2017. március 4., szombat

Pécs - Kis-Tubes

Pécs - Kis-Tubes kilátó

A Pécs feletti mecseki hegytetőre mentünk kirándulni, ahol a kilátók megkeresése és megtekintése sem maradhatott el. Egyiket sem hagytuk ki, ahogy a Kis-Tubes kilátót sem.
A pécsi TV-toronytól indult a túránk. A Rotáry körúton indultunk el, és a TV-torony irányába haladó sárga sáv  jelölésű útszakaszon találtunk rá a Kis-Tubes kilátóhoz vezető útvonalra.
Ebből az irányból egész érdekes kis ösvény vezetett a kilátó építményéhez. Egy pillanatig kétségeim támadtak, de hát ott volta tábla és erre mutatott. 
Majd a bokorsor után feltűnt a kilátó és az előtte található tisztás.
Furcsa egy kilátó, hiszen ebből a szemszögből nem is tűnik igazi kilátónak. Mint egy szép nagy terasz a ház udvarán.
A Kis-Tubesen modern alakú kilátó áll, melyet az 1950-es években építettek. Szép a kilátás innen Pécsre és a Jakab-hegyre.
De még milyen modern. És hogy mennyire más. Valahogy a netes fényképekből elsőre nem jött át, hogy innen fentről nézve ez ilyen. Lenézve viszont már láttuk azt, amit a képek mutattak. A kilátó jellegzetes formája, ami már kilátóhoz méltóan a földfelszín fölé magasodó építmény.
Ezt láttuk a túraútvonalról is. Innen nézve egészen más, mint fentről.
Innen sajnos csak Pécs irányába van kilátás.
A kilátó elhelyezkedéséből adódóan nincs rálátás se a TV-toronyra, se a hegy másik oldalára. Csak Pécset és az ezen az oldalon látható domboldalakat lehet megtekinteni.
De az legalább olyan szép, mint a Nagy-Tubes kilátóról.

Viszont itt két nézelődés közben az ember meg is tud pihenni. Padok várják a pihenőket és a látványban hosszasan elmerülni vágyókat.
Nagyon tetszett, hogy ilyenre is gondoltak. Amúgy is különleges ez a kilátó. És még az, hogy le is lehet ülni, s a pár falatnyi eledel elfogyasztása közben is lehet tovább gyönyörködni a látványban...
Egy kicsit mi is megpihentünk, nézelődtünk...  majd mentünk is tovább.
Érdekes egy kilátó. Viszont ilyen könnyen és gyorsan , tériszony nélkül még soha egy kilátóba se sikerült "feljutni' :) Ha még nem jártál itt.... 

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése