Élménytérképem !!!

2017. március 17., péntek

Kőszeg - Templomrom

Kőszeg - Izraelita zsinagóga
 Kőszegi városnéző sétánkon sikerült megtalálni a zsinagóga romos épületét is.
Jelenlegi állapotában a zsinagóga szinte templomromnak minősül. Fel is került az én listámra is, már csak ezért is örül, hogy sikerült megtalálni. Helyileg szint a városközpontban van, a Béke út 38-as szám körül kell keresni. Az épület és az előtte lévő hosszúkás kert jellegzetessége miatt azonnal észre lehetett venni, ahogy a környékére értünk.
Kőszeg szabad királyi városba a II. József uralkodása alatti néhány évben, majd 1840 után szabadon letelepedő izraelita vallású lakosok létszáma az 1850-es években megközelítette a 100 főt.
Ekkortól vált elérhetővé, hogy közös imáikat helyben végezhessék. Anyagi erejüket meghaladta az építkezés, ezért Schey Fülöp kőszegi születésű, Bécsben élő nagykereskedő adományából készülhetett el a zsinagóga. Az épületet 1859 decemberében adták át a híveknek. Mai romos állapotában is szép, kerekded alakú, két tornyos, felülvilágítós megoldású kupolás épületben 100 férfi és a vasoszlopokon nyugvó karzaton 100 nő számára biztosítottak helyet. 
A két előépület közül eredetileg az egyikben vallási iskolát, a másikban a tanító lakását képzelték el. A zsinagóga 1944-től hívők hiányában nem vallási célokat lát el, azóta folyamatosan pusztul.

Sajnos bemenni nem lehetett. Tán az épület állaga se indokolta volna.

Viszont az egyik kedvenc templomromos weboldalamon, a www.templomrom,hu oldalon a zsinagógáról még több leírást és még több képet lehet látni! Még az épület belsejéről is! Nézd csak meg, KLIKK IDE.
Nekünk most csak ennyi jutott a látványból. Ha érdekel...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése