Élménytérképem !!!

2016. november 19., szombat

Lengyel - Apponyi kastély

Lengyel - Apponyi kastély
Egy kirándulós napot tartottunk, a környéken utazgatva ezt az megnéztünk. És ha már Lengyel felé utaztunk, akkor kár lett volna kihagyni a kastély megtekintését. Alig vártam már, hogy legyen lehetőség Lengyel felé utazni, hogy újra megnézhessen a kastélyt. De immáron fényképezővel, hogy megörökíthessem! Végre ezt is láthattam.
A kastély szinte Lengyel község szélén található.
Itt a nagy kapu és a bejárat is. Már ha nyitva van. Tán már egy ideje innen nem lehet bemenni, vagy csak épp olyan időszak volt, de elég jól lelakatolták.
Már majdnem kétségbe estem, hogy akkor mégse fogom látni. De utána láttuk, hogy a másik oldalon a hátsóépületek felől simán be lehet menni.
A főutcára pedig egy kis kapu is néz, ami nyitva volt! Mi ezen mentünk be.
A kastélypark még ilyen időben is rendezettnek tűnt.


Annak ellenére, hogy ez a kastély nem csak kastélyként funkcionál, hanem iskola is. Az Apponyi Sándor Szakképző iskola működik itt.
Nagyon szép és jó nagy ez a kastély. A kastélyról, parkjáról és további nevezetességekről a község honlapján bővebben is olvashatsz, KLIKK IDE.
Fénykorában pompázatos kastély lehetett.
Akárcsak a régi kosztümös filmekben, tán itt is nagy fényűzés mellett éltek.
A kastélyt gróf Apponyi József építette. Építése 1824-1829 között zajlott. Az elkészítése után a kastély jellegzetességét jelentette, hogy az magán hordozta az év jegyeit a következők szerint: 4 évszakot: 4 ajtó, 12 hónapot: 12 kémény, 52 hetet: 52 szoba és a 365 napot pedig 365 ablak szimbolizálta. Az évek során a kastély több átalakításon is át eset amik során ezeknek a jellegzetességeknek egy része elveszett.....További info a feljebb megnevezz oldalon.

A kastélyban 1905. január 19-én nagy tűzvész pusztított, de szerencsére a kastélyban lévő híres könyvtárat sikerült megmenekíteni. A tűz következtében a tetőszerkezet teljesen leéget, aminek újra építését Fellner Sándor budapesti építész végezte, más általa szükségesnek vélt változtatásokkal együtt. A kastély ekkor nyerte el mai külső formáját.
Mivel Sándor grófnak és feleségének saját gyermekük nem született, ezért a híres könyvtárát az Országos Széchenyi Könyvtárra, még a kastélyt berendezési tárgyaival együtt a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozták.
1930-tól a kastély nagyrészt üresen állt, ezért a II. világháború alatt az Állami Földmérési Hivatal összes térképét ide szállították a budapesti front elvonulásáig. Ezután az épületben Szovjet katonai kórházat rendeztek be. 1946 elején Internálótábornak használták a környék német családjainak a kitelepítése kapcsán. Végül 1946 őszétől mezőgazdasági iskola nyitotta meg kapuit a kastélyban, ami bár elnevezései és fenntartói az évek során többször is változtak a mai napig is helyet foglal a település leghíresebb épületében.
A főbejárat. Kósza emlékeim szerint itt bent is jártam. De most nem volt nyitva az ajtó. Talán ha tanítási időben jöttünk volna, akkor az épület belsejét is meg lehetett volna tekinteni.
Így most csak kívülről csodáltuk meg.
De nem baj, örülök, hogy egyáltalán kívülről ingyen megnézhetjük.
Közelebbről nézve már nem tűnt olyan jónak a kastély külső állapota. Lenne már mit renoválni.
De megfelelő távolságból nézve még egész szépen egyben van. Ez már a kastély hátsó oldala. Szerencsére szabad és könnyen meg is lehet kerülni.
Itt hátul is sétáltunk egyet.
Szerintem sok mai kastéllyal ellentétben még nagyon jól néz ki, és ez egy elég nagy kastély ahhoz, hogy hagyjuk, hogy az enyészeté legyen.


A hátsó kert pedig még nagyobb mint az első, és legalább olyan szép ez is. Főleg majd a szép tavaszi-nyári időben.
Még szökőkút szerű is van. Bár nem hiszem, hogy ez a diákoknak működne.

Még egy szempillantás a kastély eme pompás oldalára.

És már sétáltunk is vissza.
Parkon keresztül...
.... parkon át...
S a parkban....
... még egy külön épületet találtunk. Ez afféle étterem, és mellette kollégiumi épület együttese.
De hát a kastély a lényeg. Az az ami az ember tekintetét vonzza és fogva tartja.
Örültem, hogy be tudtunk jönni nézelődni.
Még ha csak kívülről is...de meg tudtunk csodálni.
Ha erre járnál... és téged is érdekel. S amíg még lehet....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése