Élménytérképem !!!

2016. október 1., szombat

Mindszentkálla - Kisfaludi templomrom

Mindszentkálla - Kisfaludi templomrom
Kora őszi hétvégén a Káli-medence környékén tett kirándulásunk igazi romkereső túra volt. A második rom amit megkerestünk a mindszentkállai Kisfaludy templomrom volt.
A környéken töltött hosszúhétvégén szerettem volna kirándulni és túrázni. Viszont egy nagyobb erdős túra helyett inkább egy izgalmas romkereső kirándulást terveztünk be, ha érdekel az egész napos élménybeszámoló, akkor KLIKK IDE. Ennek az útnak a második állomása volt a Kisfaludy templomrom.

A csodálatos térképes gyűjteményemnek köszönhetően (ha még nem láttad volna, akkor KLIKK IDE és megnézheted) tudtam, hogy hol kell keresni a romot. Ahogy ezt is. Még térképet is nyomtattam.. egyszerűbbet... mert hát olyan egyszerűnek tűnt a megközelítése....ja... gondoltam...
Először is irány Mindszentkálla községe (idáig a GPS biztos hogy segít eljutni). Gondoltam, hogy ilyen kis faluban nem lesz nehéz megtalálni. Hááát... szó mi szó úgy keresztül mentünk a falun, hogy csak na! Kerestem a segítő táblákat, de nem voltak! Már a falu másik végében találtuk ezt:
De térképnek vagy ilyesminek, vagy esetleg több utalásnak nyoma se volt. Úgyhogy kis nyomtatott 0.0-ás térképem elemzésébe kezdtük, s csak megtaláltuk a romhoz vezető utat. A biztos pont a község temploma.
Emellett mentünk el a kis úton felfelé.
Hamar el is fogytak az épületek meg a kerítés és szinte már ott is voltunk. A rom ott volt a dombtetőn. Úgyhogy kocsit itt leállítottuk és már mentünk is gyalogszerrel a dombra fel.
És valóban! Ott volt a rom!
Ha a tévelygéseket nem nézzük, akkor nagyon hamar meg lehet találni ezt a romot, minimális erőfeszítéssel.
Hát túl nagy rom itt már nem áll. Inkább a tipikus 'kőhalom' jellegű.
A középkori templom romja Mindszenkállán belül, a hegyoldalban található. Sajnos nem sok maradt belőle. A község mellett, a Garany-tető tövében álló rom hajója román kori, szentélye gótikus.
A hajdani Kisfalud-Dörgicse egyhajós, íves szentélyű, XII. században épült román stílusú templomának maradványait egy mező közepén találjuk meg. Déli oldalán három ablaknyílás látható.
Kisfaludot írásos források először 1335-ben említik. A Balaton-felvidék legtöbb templomával egyetemben a törökök 1548-ban felégették, majd falujával együtt elpusztult. Az egykori templomot körülvevő cinterem falai ma is kivehetőek.
De a leírás szerint ez a régmúlt emlékeit őrző templomrom. 3 nyelven is olvasható volt a lényeg!
S bár nem nagy rom... de ilyen kilátás mellett!
Már csak ezért is megéri felkeresni, és legalább egy kicsit gyönyörködni benne.
A mindszentkállai Kisfaludy templomrom.... 
És hogy merre is kell menni?!?... egy kis segítség az utókornak:
Ha szereted az ilyen látnivalókat, és erre járnál...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése