Élménytérképem !!!

2016. október 30., vasárnap

Jakab-hegyi kilátó

Jakab-hegyi kilátó ?!?
Újra a Kővágószőlős feletti Mecsek erdőben túráztunk. És most is egészen a Pálos kolostor romokig és a Jakab-hegyi Zarándok-kápolnáig mentünk. No de... meglehet, hogy ez a kápolna nem csak egy kápolna? hanem kilátó is? És tán ez lenne a neten megnevezett Jakab-hegyi kilátó?
2016-os túránk újra elvezetett idáig. Ha érdekel, akkor KLIKK IDE és elolvashatod, hogy lehet eljutni ide. Új útitársamnak megmutattam ezt az érdekes építményt.
Ez a Jakab-hegyi Zarándok-kápolna. Korábban már írtam erről egy külön kis bejegyzést, nézd csak meg KLIKK IDE. Viszont ez az épület egyben kilátó is, a Jakab-hegyi kilátó (legalább is a neten találtam ilyen jellegű információkat). 

1947-ben a pálos rend új kolostort kezdett építeni, befejezni azonban nem tudták, mert 1950-ben a szerzetesrendeket feloszlatták.A pusztulásnak indult épületeket az erdőgazdaság 1985-ben esőháznak és kilátótoronynak alakította át.

Úgyhogy most ilyen szemmel is megnéztük.
Mert, hogy most már voltam elég bátor és merész, és megnéztük, hogy az a torony valóban kilátónak nevezhető-e. Háááát.... nem a megszokott lépcsőzet vezetett fölfelé. Ehhez nagyon komoly elszántság kell és némi kondi is.
Nem volt semmi ide felmászni, de sikerült. Viszont hely ott fent nincs sok, szinte semmi.... épp hogy az ember lába elfér a felmászást biztosító nyílás mellett.
De kilátás legalább van! Látni a Pálos kolostor romjait.
És a másik irányba a Mecsek szépséges-szép erdőit. A másik két irányba kilátás nem igazán van. És szó mi szó nem olyan kellemes ott fent tartózkodni.
Siettünk is lefelé, vissza a biztos talajra.
De izgalmas volt! Nem volt veszélytelen, de megmásztuk! És láttuk hogy odafönt mi vár.
És nyugtáztuk, hogy bár kilátónak kilátó, de messze nem az a fajta, amire az ember elsőre gondolna, és amit szívesen megmászna bármikor.
Szóval ez egy ilyen szuper épület... kápolna is, esőbeálló is és még kilátó is!
Ha Te is erre járnál...és van elég bátorságod...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése