Élménytérképem !!!

2016. május 27., péntek

Zalavár - Zala vára vagy Szent Adorján bazilika ?

Zala vára vagy Szent Adorján bazilika ?
Hévízre igyekezvén szerettem volna a Zalavár mellett található romokat is megnézni. Még az útvonalat is úgy terveztük, hogy egy kis megálló Zalavár mellett még beleférjen időnkbe. Főleg hogy tudtam, hogy ott nem is csak egy látnivaló van....
Még mindig kitartóan nézem, hogy a környék amerre utazunk milyen egyéb látnivalókat, várakat, kastélyokat, romokat tartogathat számomra. A listának, de főként a térképemnek köszönhetően ( ha még nem láttad, akkor KLIKK IDE) könnyedén meg is tudom nézni, hogy a környék amerre járunk mit tartogat számunkra.
Innen tudtam, hogy ha már Zalakarosról megyünk Hévízre, akkor pont útba fog esni a kiszemelt rom.. vagy inkább romok :)

Mentünk is egyenesen Zalavár felé. A keresett rom és egyben történelmi emlékhely még a község előtt, szinte mindjárt a Kis-Balaton mellett van. Ezt a nagyon érdekes és különleges épületet kell keresni. 
Kocsival is könnyedén és kényelmesen meg lehet állni. Csak nem kell elmenni mellette, ahogy mi tettük elsőre :)

Szépen kialakított gondozott tér... emlékművek.. szobrok... harci sisakra emlékeztető kupolás épület.... no de hol a rom?!?!

Abba az érdekes épületbe sajnos nem lehetett bemenni, de még bekukucskálni sem :(

Mondhatnánk, hogy jól elbújt a rom.... de pont ott volt, ahol lennie kellett... a kupolás épület mögötti szép nagy gondozott téren! A neten látott képek alapján egy kicsit elhagyatottabb helyre gondoltam (dzsindzsás, gazos, erdőszéli, vadak uralta környék), meglehet, hogy ezért is mentünk el először mellette. Ehhez képest láthatóan sok energiát fektetnek abba, hogy a romokat és a környezetét is szépen rendezetten megtartsák. Ennek csak örülünk :)

A romok! Olvastam ezt is... olvastam azt is... és igazából nem tudtam megfejteni a titkát... akkor ez most várrom... vagy inkább templomrom?!? Vagy tán mindkettő? A Zala vára nevet is láttam hozzá csatolva, és a Szent Adorján bazilika nevet is viselte egy-egy leírásban. Akkor most hogy is?

Persze eme 'információ zavar' nem akadályozott minket abban, hogy a romokat alaposabban megtekintsük :)

Bár már csak a falak vonulatai látszódnak...
.... de egy erős képzelőerő sokat segíthet :)


S mily figyelmesek most már az érdeklődő látogatókra és turistákra... a táblákon minden tudnivaló információt megosztanak.
Ezt még korábban a bejáratnál láttuk...
A térképet is, ami nagyon szépen mutatja, hogy hol vannak a romok, és hogy melyik korban milyen területet ölelt fel.
Ha térképen látod a számokat is.. akkor itt egy kis jelmagyarázat is :)

S nem csak egy táblán igyekeztek megosztani a romról való tudnivalókat...
Ezek már közvetlen a rom mellett található olvasnivalók!
Zoom-zoom és olvasható, no meg a térképet is jobban látod majd.
S még 3D-s képet is készítettek róla, hogy milyen lehetett az épület fénykorában.
Bizony, bizony, hogy képzelőerőnket meg is erőltettük egy kicsit.

A feljebb már mutatott térképen úgy láttuk, hogy lehet hogy van itt valahol még egy rom. Persze nem a szépen gondozott területen, hanem talán valahol odébb az erdőben. És hogy milyen nagy úr a kíváncsiság.... körülnéztünk, hogy találunk-e még valami érdekeset.... s be is vetettük magunkat az erdőbe!
S bár nem nagyon látszik, de azt hiszem, hogy a másik, még feltáratlan romot is megtaláltuk.
Az elhagyatott területen emberi kéz munkássága láthatóan nyomott hagyott. És mondanom sem kell, hogy mások által már kitaposott ösvényen tévedtünk mi is ide. És nem hiszem, hogy mi láttuk először, hogy itt is voltak/vannak/lesznek ásatások :) S saját szemünkkel láttuk, hogy van még mit itt feltárni. Tök jó!Lehet hogy mire legközelebb már erre tévedünk már két romot is kényelmesen körül tudunk járni. :)
Ezen a képen látszik, hogy a 'szép' oldalon további épületek is vannak. A nagyobb egyfajta kulturális közösségi épület.

A parkoló felől nézve...

Míg ott hátrébb egy régi korabeli templom/kápolna áll.
Hát persze, hogy gyorsan ezt is megnéztem.... ez a Szent István kápolna. És még külön bejegyzést is kapott! KLIKK IDE és még több képet és leírást láthatsz. S elárulom, hogy azt is tudtam, hogy nem messze van még egy rom az út túloldalán. Kár, hogy nem vezetett innen egyértelmű út oda. Mert ezen a napon már nem volt időnk megkeresni. De az égiek a kedvemben jártak és a hazafelé vezető úton arra is sort kerítettünk. Úgyhogy ha érdekelt ez a rom, akkor kár lenne kihagyni a másikat, nézd csak meg, hogy milyen és hogy hol kell keresni, KLIKK IDE.
A rom bár nem nagy, de a szépen kialakított környezet hívogató az ilyen látnivalókra 'éhes' turisták számára. Könnyen megközelíthető és díjmentes történelmi érdekesség! Ha már arra jár az ember....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése