Élménytérképem !!!

2016. április 16., szombat

Gyula - Gyulai vár

Gyulai vár
Ha már eljöttünk a Gyulai Pálinka fesztiválra, akkor kár lett volna kihagyni a Gyulai vár megtekintését. Úgyhogy immáron új útitársammal fedeztük fel a vár szépségeit.
A Gyulai várat mindenki megtalálja a Gyula, Várkert 1 cím alatt. GPS segít, de annyira központi helyen van, a kastéllyal meg a várfürdővel, hogy nem lehet nem odatalálni.
Azon hétvégén volt a Pálinka fesztivál, így egy kicsit más környezetben láthattuk a várat, mint amúgy. A tavalyi látogatásunkkor talán emiatt szebb képek is lettek a várról. A bejegyzés még várat magára, de ha elkészül egyszer, akkor ide klikkelve majd azt is meg tudod majd nézni.
Bizony... a fesztivál egészen a vár mellett volt és az árusok sátrai szinte a vár árnyékában tolongtak. S így bármelyik irányból nézve belógtak a képbe. Ilyen ez a fesztivál.
A vár melletti tavacskát viszont egész normális formában lehetett megtekinteni.
Bár a vízi színpad sem a legfelemelőbb látványt nyújtja... de biztos, hogy nyomos céllal és indokkal helyezték el. 
A várba való bejutást a fesztiváltól függetlenítették. Bár a kordonok látványa szintén nem a szépségéről híres.. de hát így tudták megoldani. Belépőjegyet a kordonok mellett elhaladva ott hátul, abban a henger formájú várhoz tartozó épületben lehet megvásárolni.
Furcsamód a várnak nincs önálló honlapja, de rengeteg információt és még több videót lehet megtekinteni Gyula város honlapján KLIKK IDE. Belépőjegyek és nyitvatartás.. no meg egy kis történelem tekintetében a gyulai múzeumok weboldalát lehet felkeresni KLIKK IDE.
A vár hátsó oldala....
No de... ahhoz a henger formájú, bástya szerű épülethez mentünk. Afféle védőbástya lehetett anno. Most az alagsorban a recepció, ahol belépőjegyet és szuvenyírokat is lehet venni. És egy-két érdekesség is látható. Ha Te is olyan rossz voltál történelemből mint én, vagy csak mára már nem tudod, nem emlékszel, hogy uralkodóink hogy jönnek egymás után.... akkor ezt meg kell nézned. Egy kis zoom és még olvasható is!
Az emeleten pedig egy egyszerűbb kiállítás tekinthető meg, amit érdemes mindjárt a belépőjegy megvásárlása után meg is nézni. Mivel ez egy védőtorony/bástya volt, ezért találóan a régi idők lőszereiről és eszközeiről lehet olvasni és tárgyakat látni.

A kordon mellett....
..és a vár égbe nyúlóan magasodó várfala mellett...
...visszamentünk a vár bejáratához.
Bizony... azon az egy kis kapun lehet csak bejutni a várba.
Egy szomorú történelmi esemény tiszteletére állított emlékmű látható a Gyulai vár falai mellett, az 1948-49-es forradalom honvédtiszti emlékhelye.
A bejárat mellett mindjárt egy csigalépcső, ami a várfalra vezet felfelé.
Nem is volt kérdés... mindjárt fel is mentünk körülnézni

Viszont megláttuk, hogy van még magasabban. Hát mindjárt fel is másztuk a toronyba.
A kilátás innen még jobb volt.... a várra is....
.... a távolba is...
...és még a fesztiválra is.
Miután minden irányba alaposan körülnéztünk a szép nagy és felettébb biztonságos toronyban, mentünk is tovább... még sok felfedezni-való várt.
Persze a várfalon is mentünk azért egy kört....
A robosztus középkori vár egyedülálló. A Gyulai vár az egyetlen síkvidéki, gótikus, épen maradt téglavár Közép-Európában. Mocsárba épült, tölgy cölöpökön áll, melyekből kettőt sikerült megmenteni az 1960-as évek ásatásai során. 
A végvárak, véghelyek a török-magyar harcok korának legfontosabb védőpontjai, a haza védelme szempontjából pajzsok, amelyek tagozott ívekben védték a Felvidéket, a Dunántúl északnyugati részét és Erdélyt, valamint magát Bécset is. Ebbe a láncolatba tartozik a gyulai vár, ahogy jellemezni szokták: "Közép-Kelet Európa egyetlen épen maradt, sík vidéki, gótikus téglavára". 
Az igaz, hogy még egy olyan védelmi objektum, amely annyi 15. századi részletet megőrzött, nincs az említett régióban. Hogy ez megtörténhetett, az annak köszönhető, hogy a 19-20. században romos részeit kijavították, és semmilyen modern célra nem alakították át. Valamint az is bizonyos, hogy a várépületünk egy grófi kastély ma is zömmel meglévő kastélyparkjában áll, és mint romantikus rom elkerülte a pusztulást.
A várfalról a kilátás.
Ráadásnak egy kis videó a várról... egy kicsit jobban  megmutatja, hogy milyen szép, és mennyire egyben van még ez a vár.
Nézelődtünk... amerre csak lehetett...
..még lefelé is..láthatók a várvédő falak vonulatai.
A Gyulai várban a várfalon tett sétát nem szabad kihagyni!.... még tériszonnyal sem!
A várudvart és a kiállításokat is megnéztük. 

Nem nagy udvar egy várhoz. Vannak sokkal nagyobbak, de persze vannak nagyon régi várak és várromok, ahol az alig térdig (vagy mgé addig se) érő romok mellett nem érezhető a vár belső udvarának valódi mérete.
Bár ez egy menekülési terv.... de jól látható.. hogy milyen helyiségek, no meg hogy mennyi helyiség van.
Ezeken mentünk végig.
Szépen berendezett szobák...
No meg a belső udvar szépsége...
Érdekes egy vár... igazából nem nagy, nem is túl szép...sőőőt... szinte túl modernnek tűnik a már megszokott várakhoz képest. De mégis! A vár belső udvarának és érdekes tetőszerkezetének, amit a várfalról látni is lehet, van egy varázsa! Nekem talán ezek még jobban is tetszettek, mint a kiállítások.
Pedig az se volt semmi....
.... nagyon figyeltek arra, hogy sok szép látnivaló legyen.
S nem csak a régi fegyvereket lehetett is megcsodálni...Hanem egy modern kijelzős készüléken meg lehetett tekinteni az vár történelmét. S remélem, hogy senki nem veszi zokon...megörökítettem ezeket a leírásokat. Egy kis zoom és olvasható! Sőőőt! Remélem, hogy sokaknak hasznára válik, s még mielőtt elindul a várat személyesen is megnézni (mert hogy úgy az igazi), tud majd informálódni és a helyszínen már a sok tudás birtokában több ideje marad a régiségek megcsodálására.







A helyiségeket a várhoz passzolóan minimál stílusban rendezték be.

Meglehet hogy régen a várakban tényleg csak ennyi volt...
.... és meglehet, hogy ezek még nagy 'szobának' számítottak.
S a kedvencem... makett... az egyik teremben még ilyen is volt. (gyufából készült!!)
Az udvar... immáron a másik irányból.
A torony épületében a kápolna.....amit az első szintről lenézve láthatunk.
És az igazi várban úrnő(k) is volt(ak)... és persze, hogy az ő szobája volt a legszebb.
A varázslatos várudvar...
Képzeljük csak el, hogy milyen nyüzsgés és élet lehetett is azokban az időkben.
Nagyon szépen felújították a várat. Bizonyos szemszögből nézve meglehet hogy tán már túl szépnek és újnak tűnik. Viszont így biztos, hogy még nagyon sokáig vár lesz ez a vár.
A földszinten lévő kiállításokat is megnéztük. Legalul a kápolnában kezdtük.
Majd jöttek a börtönök.
Tavaly sikerült ezt alaposabban megnéznem, úgyhogy a nem túl kellemes emlékek még eléggé élénk tudatában most nem nagyon mentem be és nem is fényképeztem túl sokat. Nagyon jól megcsinálták ezt a kiállítást!... azok a képek! simán ki lehetne írni, hogy "a nyugalom megzavarására alkalmas képi  hatásokat tartalmaz". Legalább is erre a témára érzékenyek ne nagyon bámulják a képeket, és legfőképp ne gondoljanak bele!

Hamar gyorsan tova is álltunk a következő terembe....igazi spájz hangulat, a szagokkal együtt.
Ahányszor csak kiléptünk egy helyiségből újra és újra megcsodáltam az épületet.
A következő.... ahol a konyhavilágot mutatták be.
Egy kovácsműhely is akadt....
... igazi (= a mesterséget még ma is űző) kováccsal. :)
A várudvar... lentről... :)
És az utolsó helyiség, amit megtekintettünk.

S ha lemaradt valami, ha nem... a képek ha jók voltak, ha nem.. egy kis ráadás... találtam egy videót, ami bemutatja a várat belülről.
Ezután búcsút is vetünk a vártól.
S bár a vár kicsit egyszerűnek és 'szögletesnek' tűnik, de mégis megvan a várnak a maga varázsa, amit többszöri megtekintésre se lehet megunni. S így, hogy a Gyulai vár az Alföldünk egyetlen teljes méretében és szépségében a mai napig álló és megtekinthető vár, ezért bármilyen messze is legyen... megéri egyszer személyesen is megtekinteni.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése