Élménytérképem !!!

2015. augusztus 8., szombat

Velence - Meszlény-Wenckheim-kastély

Velence - Meszlény-Wenckheim-kastély
A Velencei-tónál töltött hétvégénken a fürdésen kívül egy-két kastélyt is megnéztünk. Egyik érdekesebb volt, mint a másik. De talán ez a Meszlény-Wenckheim-kastély volt a legkastélyosabb.
Bár a nyári szezon miatt a parkolási lehetőségek szörnyűek voltak. Horror áron lehetett csak parkolni a part közelében (még az út menti gazos placc is fizetős volt!). És mivel ez a kastély is a part mellett van, ezért nem tudtunk csak úgy ingyenesen megállni. Persze megoldottuk, egy kicsit odébb, egy kicsit gyalogoltunk. Mivel nem tudtuk, hogy mit is találunk ezen a környéken, mivel még egyikünk sem járt itt, ezért a felfedező séta behatárolhatatlan idejére nem szerettünk volna parkolási díjat fizetni. Jó is volt így ez a megoldás.
Hamar megtaláltuk a kastélyt a központban, szinte a szabad strand mellett van. A Tavasz utcából közelítettük meg, de ha érdekel, hogy hol is van, akkor ajánlom a térképemet, ott jelöltem a helyszínt is, KLIKK IDE (keresd Velence környékét). Szóval ez a sárga épület lenne az..
A Meszleny család építtette fel a kastélyt 1888-89-ben Say Ferenc fehérvári műépítész tervei szerint.
A kastélyt Hauszmann Alajos 1923 körül emeletes, eklektikus stílusú kastéllyá alakíttatta át.
Meszleny Pál volt az, aki gazdálkodott a velencei családi birtokon, amely 632 hold 1350 ölnyit tett ki. (Viszonyítás képpen Velence község területe kb. 6000 hold volt.) Fivéreinek évi jövedelmül 4000 forintot biztosított. Később megvette testvéreinek velencei osztályrészét, kivéve Benedek szőlő- és tórészét. Vásárolt továbbá Tutyi mellett 140 magyar holdat, 110 belsőséget, eladó rét- és tórészeket. Később Lajos lányaitól, Meszleny Rozália (1886-1957), Wetzel Ernőnétől és Meszleny Márta (1888-1948), Wetzel Györgynétől megszerezte a dádi hányadot is. Dádot 1883 körül a Katonai Kincstár évi 34 000 forintért egy csikótelep létrehozása céljából bérbe vette. Dádot a család 1918 nyarán adta el. Benedek családjának vagyona ezután 800000 forint hadikölcsönben (már inflálódott pénzben) és egyéb értékpapírban feküdt. A fokozódó infláció 1921-ben arra kényszerítette őket, hogy a velencei házukat gróf Wenckheim Ferencnek eladják. Ebből a házból lett 1945 után Velencén általános iskola. Ma Községi Könyvtár és Kultúrház működik az épületben [Tópart út].
Úgy tűnt, hogy szabadon körbe lehet sétálni. 
Úgyhogy mi is így tettünk. Ha már nem romos, nem magántulajdon, és ilyen szép nagy zöld területen csak úgy szabadon áll.

De be nem lehetett menni, legalább is nem az a fajta kastély, amiben múzeum vár szép kiállításokkal. Ez a kastély ma Velence városi könyvtárának ad otthont.
Még mindig jobb mintha az enyészeté lenne. 
És úgy tűnt, hogy azért igyekeznek a kastély állagát megőrizni.
Ez sem nagy kastély. Méretéből kifolyólag is látszik, hogy az urak nyári rezidenciája volt anno. Nem is csodálom... egy ilyen szép helyen. Biztos, hogy erről a dombocskáról gyönyörű kilátás nyílt és nyílik ma is a Velencei-tóra.
Aranyos kastély...

... de közelebbről és belülről nem néztük meg. A fák lombjaitól sajnos több nem látszódott.
Ha a velencei szuper jó homokos strand felé járnál ( ha még nem olvastad volna azt a bejegyzést, akkor KLIKK IDE) ezt is megtekintheted, szinte az utca túloldalán van és nagyon könnyű megtalálni.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése