Élménytérképem !!!

2015. augusztus 8., szombat

Velence - Meszlény-kastély

Velence - Meszlény-kastély
A Velencei-tónál töltött hosszú-hétvégénken egy-két kastélyt is megnéztünk, ahogy ezt is is, a velencei Meszlény-kastélyt. A neten talált képek és információk alapján egy sokkal jobb állapotban lévő kastélyt vártam. Sőőőt... azt hittem, hogy talán azóta már teljesen fel is újították, vagy legalább folyamatban van, de sajna nem.
Úgyhogy csak egy két lelombozó kép készült. Szóval azt hittem, hogy valami csodálatos kastélyt fogunk találni. Velencén az aluljáró utáni körforgalom mellett kell keresni. Mivel nagyon cím nincs, ezért ha érdekel, hogy hol is van, akkor ajánlom a térképemet, ott jelöltem a helyszínt is, KLIKK IDE (keresd Velence környékét). Ez alapján találtuk meg mi is. Furcsa volt, hogy egy nagy gazos semmi fogadott a jelölt helyszínen. Ha volt is tábla, akkor azt a gaz már benőtte, ahogy minden mást is!
A hatalmas nagy fák és méteres gaz közül csak itt-ott látszódott ki valami romos épület.
Szinte nem is látszott, hogy itt kastély állna.
Kellett is néznünk, hogy milyen romos épület is áll itt, és hogy egyáltalán azt találtuk-e meg amit kerestünk.
A kitaposott ösvény és az itt-ott látott tipikus fiatalkorúak szemete arra engedett következtetni, hogy itt azért mások is mászkálnak.... elég sűrűn... és nem is olyan rég is, mert hogy még a nyomok is frissek voltak. Úgyhogy túl nagy bűnnek nem éreztem ottlétünk. Viszont biztonságban nem éreztem magunkat.
A hatalmas nagy gazban a kullancsok leselkedtek ránk... és mindenféle szúrós gizgaz várta csupasz lábam...
....az épület meg omladozó állapotban... bármelyik pillanatba összedőlhetett volna.
Sajnálatos, hogy ez a nem is olyan kicsi kastély (persze a valós méretét a gaztól, fáktól és dzsumbujtól nem láttuk) ilyen állapotban volt. És így utólag úgy látom, hogy nem csak mi láttuk ilyennek. Egy bátor blogozó megfelelőbb környezeti feltételek mellett sokkal bátrabban és alaposabban felfedezte ezeket az életveszélyes romokat, KLIKK IDE (szellemvarosok.blog.hu). Nézd csak meg!
A fenti oldalon némi történelmi vonatkozást is olvashatsz. Ahogy ezt is...
A környék egykor legnagyobb birtokosának számító Meszlény családnak több kastélya is volt Velencén, amik közül ez, a 7-es út közvetlen közelében lévő a legősibb.
Az 1700-as években épült 18 szobás épület egészen 1945-ig a Meszlény család tulajdona volt, majd ekkor a minisztériumnak adták bérbe. 1948-tól állami tulajdonba került, és 20 évig gyógypedagógiai intézetként működött, amíg fel nem épült Velencén az intézet új épülete. .....

A kastély további sorsát és még több szörnyű állapotokat mutató képet és leírást a fenti ajánlott oldalon olvashatsz. Érdemes megnézni!
Hát nem erre számítottam... A maga módján izgalmas volt a felfedezés, a látvány kevésbé.
Csak reménykedhetünk, hogy egy napon szebb és jobb állapotban lesz ez a kastély. Addig pedig.... várunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése