Élménytérképem !!!

2015. július 11., szombat

Hévíz - Szentlélek templom

Hévíz - Szentlélek templom
Hévízi kirándulásunk során nem kerülte el a figyelmem ez a felettébb érdekes és különleges templom. Már csak azért sem, mert hogy a városközpontban áll. Másrészről.... ez a szín, ezek a formák... nem lehet szó nélkül elmenni egy ilyen különleges külsejű templom mellett.
A templom Hévíz belvárosában a polgármesteri hivatallal szemben áll egy kereszteződésben.
Szinte keresni sem kell, olyan könnyen megtalálható, hogy még az is belebotlik, akit nem is akarja.
És nézzünk csak rá.... hát nem egy érdekes építmény? Amikor ott jártunk csak néztem és néztem és kerestem a érzést és a szavakat arra, amit kiváltott bennem.
 
Ezek a tornyok!!... és ahogyan szorosan egymás mellett állnak. Kicsit olyannak éreztem, mint valami ítélőbíróság, ami előtt megjelensz és színt kell vallanod. Lehet hogy túl sok filmet néztem? De tényleg olyan, mintha figyelnének rád.
Már csak a megjelenése felkeltette bennem a kíváncsiságot, hogy vajon milyen templom lehet ez, melyik valláshoz tartozik. Ez a Szentlélek római katolikus templom. Elsőre nem is gondoltam volna, hogy katolikus, nem a megszokott formavilág. De a kihelyezett tábla egyértelműen leírta...
Már csak ezért is még kíváncsibb lettem, hogy akkor milyen lehet a belső kialakítása egy ilyen templomnak, pláne ha az katolikus is.

Épült: 1996-1999 Építtette: Bencsik Pál c. apát, esperes, hévízi plébános, Tervezete: Bocskai János keszthelyi építészmérnök
A hévízi új templom építését az indokolta, hogy a kommunizmus idején a Tófürdőnél lerombolt helyett, csak a város szélén engedélyezték új templomot emelését, melyre az akkori ideológiai és pénzügyi helyzet nyomta rá a bélyegét. Bencsik Pál c. apát, plébános Úr, már idehelyezésekor (1989) felismerte a templom hátrányait, szűk, kicsi mivoltát.

Apát Úr kitartó és következetes kiállása találkozott Hévíz város vezetőinek támogatásával. Így adódott a lehetőség, hogy a város egyik kiemelt helyén, az üdülőközpontban épülhetett fel az Isten háza a Szentlélek tiszteletére. Az alapkövet 1996. május 27-én (Pünkösdhétfőn) Dr. Szendi József akkori veszprémi érsek szentelte meg, s Bencsik Pál c. apát, plébános helyezte el.
 Így hát.... muszáj volt megnézni, hogy be lehet-e nézni.
A templom két új harangját (Szent Péterről és Szent Pálról elnevezetteket) Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő mester öntötte, s 1998. június 1-jén (Pünkösdhétfőn) Dr. Márfi Gyula érsek szentelte meg, mielőtt végleges helyükre kerültek. A templom elkészültekor a régi templom két harangját is átköltöztették a tornyokba. A templomot 1999. szeptember 9-én Dr. Szendi József nyugalmazott veszprémi érsek szentelte fel.
A bazilikának is nevezhető - mintegy ezer fő befogadóképességű - impozáns templom stílusát nehéz meghatározni, hiszen a régi gótikus és a modern stílus elemeit ötvözi.

És be lehetett menni! Az Úr háza vége nyitva állt előttünk is. Belépés után mindjárt ez a különleges padlózat szúrt szemet.
Utána pedig a belső tér. Hogy mennyire más, mint a régi hagyományos templomokban.
Meglepően más és új a stílus, mint amit a katolikus templomoknál már megszoktunk. És ez a körbe folyosó! Nagyon ötletes.
És galéria is van! És milyen világos volt az egész a régi dohos, sötét templomokhoz képest. No és az a rengeteg tér! Új építésű templomként a régi, műemléki értékével és szépségével nem tudott lenyűgözni (hiszen nincs is neki :), de ez a szokatlan modern és meleg belső kialakítás legalább annyira meggyőző volt.  
Akit érdekel, egy kis videó a templomról - Bokor Tamás filmje:
Egyszerű, de nagyszerű és mégis különleges templom... nekem tetszett.
A templom hét tornya a Szentlélek hét ajándékát jelképezi (Bölcsesség Lelke, Értelem Lelke, Tudás Lelke, Jámborság Lelke, Erősség Lelke, Jótanács Lelke, Istenfélelem Lelke).
A templom felülnézetből egy kitárt szárnyú galambra is emlékeztet, amely szintén a Szentlélek egyik ábrázolásmódja. Mivel a templom belseje körcikk alakú, a hívek a lehető leközlebb kerülhetnek a liturgia központi helyéhez, az oltárhoz.
És igazából a  templom formája is... de legalább is megérintett, az biztos.
Oldalról.... mintha a tornyok utánad fordulnának, és nem veszítenének szem elől.
Érdekes egy templom, megéri megnézni, ha arra jár az ember.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése