Élménytérképem !!!

2015. június 12., péntek

Szarvas - Csáky-kastély

Szarvas - Csáky-kastély
Szarvas városában tett látogatásunk során a kastélyokat sem hagytuk ki. Úgyhogy megkerestük a Csáky-kastélyt is. Nem volt nehéz, mivel a Kőrösvölgyi állatpark területén található, amit amúgy is meg akartunk nézni.
A kastély a 'Szarvas, Anna-liget, 5540' címen található meg. De elég a táblákat követni a Kőrösvölgyi Látogatóközponthoz - cím: Szarvas, András Mihály Szarvas Juhász Gyula u. 1, 5540. És ha az megvan, akkor a park területén a kastélyt sem lehet eltéveszteni.
A kastély az állatpark elején található. A séta során minden látogató láthatja a távolból.
De mi azért közelebbről is megnéztük.
A Szarvasi Csáky-kastélyt 1908-ban építették Bányász János tervei alapján. A klasszicista jellegű késő barokk kúria 1997 óta a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság székhelye. Az igazgatóság a kastélyt helyreállíttatta, valamint parkját rendbe tette. Az épület 1994-től műemlék, míg a parkja természetvédelmi terület 1989 óta. 
Egy kicsit bővebb leírás a helyszínről. Zoom-zoom és olvasható a szöveg!
 Nem nagy kastély, viszont annál szebben karban van tartva.
A Bolza család tagjai Szarvason és Tiszakürtön telepedtek le. A kastély és a körölvevõ liget története szorosan összekapcsolódik. A fáskert telepítését gróf Bolza József (1780-1862)és felesége Batthyány Anna kezdte meg 1800-as évek elején. Az 1801-1811.évi külterületi térkép e területen egy egyszerû nyaralónak tekinthetõ épületet tüntet fel, melyet valószínûleg a fent nevezettek építtettek.
A mai kastély létrehozása Csáky Albin (1841-1912)közoktatási miniszter és Szarvas város országgyûlési képviselõje, és felesége Bolza Anna (Bolza József unokája)nevéhez fûzõdik. A kastély 1908-ban épült klasszicista jellegû késõ barokk stílusban, tervezõje és építõje Bányász János neves szarvasi építõmester volt. A kastély 1994-ben májusában megalakult Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Központja.
 A kastély mellett elsétáltunk. Így a másik oldalát is meg tudtuk nézni.
1994-ben a kastélyt és a parkot felújították. Csáky-Bolza kastély parkja az 1994-es felújítás óta a Körös-Maros Nemzeti Park Központja. Az újonnan épült Látogató központ és tanösvény várja az ide látogatókat.

Nagyon aranyos kis kastély. És legalább szép nemes feladatot lát el.
 Így legalább biztos, hogy vigyáznak rá. No meg így a turista is nyugodtan meg tudja nézni. :)
Körös körbe megnéztük. És mivel már a park megtekintésésnek végén jártunk, ezért el is hagytuk a látogatóközpont területét.
Ha erre járnál... Az Állatparkot megéri megnézni. Nekünk nagyon kellemes kikapcsolódást nyújtott itt a séta. És ha már itt vagy, akkor a kastélyra is vess egy pillantást.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése