Élménytérképem !!!

2015. június 8., hétfő

Makó - Csanádi püspöki palota

 Makó - Csanády püspöki palota
A makói városnéző sétánkon, annak ellenére, hogy most nem kastély-kereső úton voltunk, csak belefutottunk egy kastély-kategóriába sorolható látnivalóval. És ha már messziről felismertem, akkor a sétánkat is tudatosan arrafelé irányítottuk.
A makói Csanádi püspöki palota. A Mo. történelmi látnivalóit tartalmazó térképembe ( ha még nem láttad, akkor KLIKK IDE és megnézheted) mentett kép alapján mindjárt felismertem. S ha már megláttam, akkor egy kicsit közelebbről is megnéztük.

A Makón, a Csanád vezér téren található Püspöki rezidencia és kápolna a város egyik legszebb empire stílusú épülete, a helyi római katolikus felekezet fontos közösségi központja.
Kedvenc mindent-tudó oldalamról, a Wikipédiáról:
1826-ban épült fel a püspökök hivatalt biztosító rezidencia, Kőszeghy László temesvári püspök megbízásából, az építtető szándéka szerint nyári laknak. Kőszeghy 1800 és 1828 között igen sokszor tartózkodott Makón. Homlokzata 44 méteres, a lakosztályokat foglalja magába.
Az empire stílusú püspöki hivatal tagoló elemei (lizénák és rilazitok) szabálytalan ritmusban törik meg az épület egyhangúságát. 1935-ben fiúinternátussá alakult át, 5 évvel később vezetését és a hívek gondozását szerviták vették át. 1950-ben az internátus megszűnt, az épületben diákotthon jött létre, Szent Gellért nevét felvéve. Az intézmény tábláját Habsburg Ottó leplezte le 1992-ben.
Az épület jobb oldalához csatlakozik leglátványosabb része, a kápolna, ami egy időben épült a rezidenciával. Bejáratánál négy vaskos dór oszlop található, figyelemfelkeltő az erőteljes párkánya és timpanonja, valamint bádoggal fedett tornya.
Sajnos csak ilyen körülmények között nyerhettünk egy kis bepillantást.

Nagyboldogasszony tiszteletére áldották meg, védőszentje a Fájdalmas Szűz Anya. 1935-ig nem változott a kápolna alakja, külleme. Belseje modernizált, itt található Jámborné Balog Tündének, a város díszpolgárának Karácsony, Húsvét, Pünkösd textil kárpitja. A kápolna falán látható Lonovics József emléktáblát a feledhetetlen püspök (Ipolyi Arnold) emlékére, születésének 200. évfordulóján állították.
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc során itt tartózkodott Horváth Mihály püspök és Róka József püspöki helynök, valamint Kossuth Lajos, Magyarországkormányzója.
Láthatóan ez nem az az épület volt, amibe csak úgy be lehetne menni és további bepillantást nyerni. De legalább megtaláltuk, megszemléltük. Elsétáltunk mellette, és ezzel úgy érzem, hogy a makói püspöki palota megtekintése is kipipálható
Nem egy nagy látnivaló... de ha erre járnál....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése