Élménytérképem !!!

2015. június 11., csütörtök

Gyula - Ferences templomrom és kolostor

Gyula - Ferences templomrom és kolostor
Alföldi kirándulásunk során Gyula városát sem hagytuk ki. És ha már eljutottunk idáig, akkor egy kis időt szántunk arra is, hogy megkeressük azt a pár templomromot, ami a városban található. Az egyik ilyen a Ferences templomrom és kolostor.

A templomromos listámnak és az ezeket feltüntető térképemnek köszönhetően tudtam, hogy hol kell keresni a romot. Olyanannyira, hogy még GPS segítsége nélkül is neki mertem vágni. De nem volt egyszerű. Gyulán a Epreskert u. 16. cím segítségével a GPS könnyen odatalál. Talán azért nem ment olyan könnyen, mert a házsorok között volt elrejtve. Egy olyan telken állt, mint egy átlagos családi ház. És ha az ember nem tudná, akkor elsőre úgy tűnne, mintha egy lerombolt vagy lepusztult ház maradványai lennének az udvarban.
Még jó, hogy észre vettük. Még a kapu is akárcsak egy háznál. Bár a kapu nem volt túl csábító. Azt látván nem is számítottam arra, hogy nyitva lesz.
De szerencsénk volt, és be tudtunk menni. Bár nem mintha sokáig tartott volna azt a kis kerítést átmászni. A lényeg, hogy a rom ingyen bérmenteve szabadon látogatható.

Úgyhogy ha már bejutottunk, akkor meg is néztük a romot.
Még az elején gyorsan megnéztük, hogy mi látható azon a kőtáblán a kőrakás tetején.
Hááát.... nem sok minden volt látható. Bár a kőbe vésett információ nem vész el, csak megkopik. És egy kis szemguvvasztás mellett ki is lehet bogarászni, hogy mi olvasható rajta.
Gyula belvárosától távolabb, a Törökzug szomszédságában, az Epreskert utcában, egy árnyas fákkal övezett telken helyezkedik el a Ferences romkertként ismert emlékhely. Talán sokan nem is tudják, hogy a jellegtelen vaskerítéssel elválasztott területen temették el 1508-ban Corvin János fiatalon elhunyt lányát, Corvin Erzsébetet, a Hunyadi család utolsó sarját, valamint egy évvel később Mátyás király egyetlen fiának feleségét, Frangepán Beatrixot is.
A legkorábbi templom még román stílusú lehetett, erre épült rá a három hajós gótikus templom. Hatalmas méretei miatt a kor kiemelkedő alkotásai közé sorolják (50m hosszú, 18,5 m széles, a szentély a mai közút alá esik). Régészek azt feltételezik, hogy ez lehetett a középkori Gyula plébániatemploma. 
1931-ben Implom József gyulai múzeumigazgató ásatásai nyomán kerültek felszínre az egykori templom és kolostor romjai. A romokat az állagmegóvás érdekében újra betemették. Falait a nyomvonal megjelölésével jelezték.

Maróti János macsói bán 1405-ben kért engedélyt a pápától Ferences.rendi kolostor alapítására. Engedélyt megkapta, de a közbejött akadályok miatt a kolostor ekkor nem épült fel. A pápa 1410-ben telepített a gyulai uradalomba a ferences rendi szerzeteseket, az itt álló templomuk és renházuk 1420-tól 1566-ig működött. A barátok az 1566-os török támadásakor menekültek el, miután a kolostor enyészetnek indult.
A valamikor 35 méter hosszú és 10 méter széles gótikus templomot 1931-ben tárták fel, majd a 60-as években rekonstruálták. Ma már csak szentélye, valamint a hozzáépített cellák egy része látható.
A ferences templom a magyar történelem olyan neves személyeinek szolgál nyughelyül, mint Corvin János lánya Erzsébet és felesége Frangepán Beatrix.
A romok.. már amik még eredeti romok voltak... mert azon kívül nem sok volt látható. Az üdezöld növényzet lelkesen elterebélyesedett a kövek tetején.
Találtam egy oldalt, ahol még több leírást leírást találtam. No meg van ott egy jó ki ábra is az épületről. KLIKK IDE és megnézheted, ha érdekel.
Ha érdekel és arra járnál....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése