Élménytérképem !!!

2015. június 10., szerda

Békéscsaba - Páduai Szent Antal-templom

Békéscsaba - Páduai Szent Antal-templom
Békéscsabai laza városnézésen nem tudta figyelmünk elkerülni az  a hatalmas, gyönyörű-szép templom a sétálóutca végén. Ez a Páduai Szent Antal-templom.

Ahogy Békéscsaba belvárosában a félelmetesen széles sétálóutcán sétáltunk már messziről lehetett látni egy vörös templom tornyait. Hívogatóak voltak, hogy nézzük meg, hogy milyen csodálatos épülethez tartozhatnak. Amúgy is arrafelé tartottunk...
Fagyinkkal a kezünkben egy csodálatos templomhoz értünk.
Nagy is volt... szinte már hatalmas az átlagos templomokhoz képest. És amitől még szebb és különlegesebb volt.. azok a vörös téglák... Nekem nagyon tetszenek a vörös téglából készült, vagy azokkal díszített épületek.

1769-ben épület fel az első római katolikus templom, mely egy torony nélküli, Páduai Szent Antal tiszteletére emelt épület volt, mellette haranglábbal. A XVIII. század végére torony is épült a templomhoz. 1907 őszén megkezdődött a régi templom elbontása, s három év alatt fel is épült Hofhauser Antal tervei alapján a mai monumentális épület. Fetser Antal nagyváradi püspök szentelte fel 1910. június 12-én.
A vöröstégla burkolatú neogót templom kialakításában a vertikális elemekre helyeződik a hangsúly, ily módon meghatározóak a támpillérek, csúcsíves ablakok, az égbetörő kettős harangtorony, illetve a hajók kereszteződésénél lévő huszártorony. Az órapárkányos, óra nélküli tornyok 61 méter magasak. 
A templom bazilikális rendszerű: főhajóból, két mellékhajóból, kereszthajóból és szentélyből tevődik össze. Belső hosszúsága 51, szélessége 34 méter. A szentély 10 méter széles. A bejárati kapu előtt hármas tagolású kapuárkád húzódik, melyeket korinthoszi oszlopok választanak el egymástól. 
Már maga a bejárata is csalogató volt. Úgyhogy a fagyinak gyorsan el kellett fogynia.
A bejárati kapu előtt hármas tagolású kapuárkád húzódik, melyeket korinthoszi oszlopok választanak el egymástól. A tornyok vonalától kissé beljebb húzódó homlokzat bejárata fölött a Magyarok Nagyasszonyát láthatjuk kezében a Kisdeddel, két oldalán egy-egy angyal, akik hazánk címereit tartják. A főhomlokzat beljebb ugró tükörfelületén rózsaablak látható. Az oromzatcsúcsokat a tervező lótuszbimbókkal látta el. A torony négy sarkán egyszerűbb vízköpők helyezkednek el.
Ez a rózsaablak!
Fagyi elfogyott... s szerencsénkre ez a hatalmas templom nyitott kapukkal várta az érdeklődőket.
A templomot 1910. június 12-én szentelte föl Fetser Antal püspök, nagyváradi káptalani helynök. A templom három hajós, kereszthajóval. Hosszúsága 50 m a hajó szélessége 34 m, a szentély szélessége 10 m. A torony keresztcsúcs magassága 61 m. Építési anyaga tégla, tetőzete palaborítással.
Hatalmas belmagasság. Tényleg mintha egy bazilikába lépett volna az ember.
Az egész templomról, történelméről, és belső felépítéséről a plébánia templom honlapján lehet olvasni, KLIKK IDE, ha érdekel.
Tetszetősnek találtam a templomot. Nem volt túl színes, túl giccses.
Bár az a csíkos falfestés érdekes volt, de valahogy az összkép mégis rendben volt.
A templom főoltára szürke homokkőből készült neogót stílusban. Középen az oltáron Szt. Antal szobra áll. Jobbra Szent István király, balra Szent Imre herceg szobra látható. A tabernákulum fölött szentségtaró fülke, benne kereszt. A Tabernákulum ajtaja sárga rézborítású, rajta kehely és ostyaábrázolás. A főoltár két oldalán két álló kandelláber látható.
És ez az oltár! Hát még ilyet se láttunk! Nem aranyban pompázott (ahogy legtöbbször lenni szokott), hanem valami sokkal természetesebb és megnyugtatóbb szín és mintázat árasztott megnyugtató érzést.
Az orgona is egész szép volt. Bár úgy tűnt, hogy a rózsaablak miatt 'méretre szabott' orgonára volt szükség. Viszont az összkép varázslatos!
S tán a kék színért sem rajongok... de mindent összevetve kellemes, tetszetős templom.

A színes üvegablakok sem hiányoztak.

Végre egy olyan templom, amilyennek egy templomnak lennie kell a hívók számára.

Ahogy kiértünk és tovább mentünk lehetett látni, hogy a templom sokkal nagyobb méretekkel rendelkezik, mint ahogy azt a frontoldalt látva az ember gondolná.
Távolabb sétálva oldalról is meg tudtuk csodálni érdekes formáját és hatalmas méreteit.


Békéscsaba egyik legszebb temploma. Úgyhogy ha arra járnál....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése