Élménytérképem !!!

2015. május 30., szombat

Szeged - Ortodox templom

 Szeged - Görögkeleti szerb ortodox templom
A Szegedi Dóm árnyékában látható ez a templom.  A szokásos külső megjelenéssel, tényleg a tipikus... fehér-sárga mintás. De meg kellett várni, hogy a daruk továbbálljanak a Dóm elől, és addig bizony benéztünk, hogy milyen is ez a templom.

És akkor a felismerés... ez egy ortodox templom! Nohát! A külseje nem is árulkodik erről! 
Úgyhogy már csak ezért is benéztünk, hogy saját szemünkkel győződjünk meg arról, hogy valóban ortodox templomról van-e szó.

No de nem lehet manapság már csak úgy templomot nézegetni. Vagy zárt ajtók és rács... vagy ez...
Bizony... belépő... De mire ezt nyugtáztuk volna... anya már bent is volt. Ahogy belépünk... húúúha.. Az ember kívülről nem is gondolná, hogy belülről ennyire más és mennyire szép!
Minden amit tudni kell... itt elolvashatod. A látogatok ilyet kapnak információ szolgáltatáshoz. Gyorsan meg is örökítettem, hiszen ennél hitelesebb semmilyen más leírás nem lehet! Zoom-zoom, és lehet olvasni!
Nagyon különleges, és a tekintetet azonnal magára vonzza a templom központi eleme, az a rokokó csipke ikonosztáz!
Hát ez valami gyönyörű! És valóban aranyozott! A bácsi nagyon lelkesen elmondott mindent, és hogy bonyolult ezeket a képeket restaurálni, hogy mivel lehet, mennyibe kerülni stb... nagyon érdekes volt. Ha egyszer arra járnál, akkor már ezért megéri benézni!
Egy kép az egészből... sok ilyenből áll össze... ugye milyen érdekes?
Freskók a plafonon... szinte kötelező elem :)
És ez a felettébb érdekes dolog...  a fal mellett szék-szerű berendezések. Nem is bírtam ki, hogy ne kérdezzem meg.  
Egyrészről azt, hogy hol vannak a padok. Tán a misére érkezők nem ülnek le?! És valóban.. nem ülnek le.... csak a gyengébbek, idősebbek... nekik szól a fal melletti ülőhely kialakítás.

És ez fantasztikus oltár-hely... no de hol van maga az oltár?... kérdezné az ember... mert hogy a megszokott formában nem is látni. 
Pedig ott van... ama nagyon különleges fal mögött. Meg is mutatta, de persze csak messziről tekinthettük meg.
Nagyon érdekes ez a vallás. Teljesen más, mint amiben én nőttem fel.
Egy két értékes kiállítási tárgy.

De már maga a templom belső kialakítása önmagában is érdekes egy kívülállónak, hát még egy más vallású vagy éppen anélküli ember számára.
Pl. nincs orgona! Hiába kerestem! Nincs! Kérdeztem is, hogy akkor hogyan... Válasz... hát mindenki van hangja.. és mi szebb kellene annál. Végül is... 
A másik érdekes... és bemutató is volt... tömjén! Ilyet korábban, ilyen közelről... ennyi háttér-információval... még nem láttam. :)
Egész készlet áll rendelkezésre, hogy a megfelelőt válasszák az alkalomhoz.
Nekem tetszett ez a templom... nem a megszokott. Ha Szegeden jársz, és megnézed a Dómot, akkor ezt se felejtsd el megtekinteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése