Élménytérképem !!!

2015. március 6., péntek

Szekszárd - Újvárosi templom


Szekszárd - Szent Mihály arkangyal templom
Az Újvárosi templom, hivatalos nevén: Szent Mihály arkangyal templom Szekszárd Újváros nevű városrészének leglátványosabb épülete. Címe: 7100 Szekszárd, Pázmány tér 6.
Nagyon könnyen meg lehet találni. Szekszárdon az újvárosi részen áthaladva mindjárt a főút mellett van. Bár a tavaszi-nyári időszakban a fák zöld lomkoronája miatt nem tűnik azonnal fel. Úgyhogy figyelni kell és résen kell lenni, vagy Te is inkább az őszi-téli időszakban nézed meg.


Így néz ki, ha nincs épp 'zöld takarás'...
 Szóval a templom...
A templom építését Hrabovszky Péterné Kassay Anna kezdeményezte, és alapítványt hozott létre e célra. Az alapítvány kezelője, gazdája Augusz Antal báró lett. A templom tervezésére pályázatot írtak ki, bírálónak Ybl Miklóst és Reiter Ferencet kérték fel. A pályázatot Hans Petschnigg akkori bécsi, később grazi építész nyerte meg. A templom felépítését Wágner János pesti építészre bízták; a munka 1864-től 1868-ig tartott.
A Szent Mihály arkangyal tiszteletére felszentelt római katolikus templom 1864 és 1868 között épült fel a grazi Hans Petschnigg tervei szerint neogótikus stílusban. A templom szobrait a bécsi Joseph Schönfeld faragta, így a bejárat feletti Pietà is az ő munkája.
Ugye milyen szép? Nem a megszokott külső. Tán a rózsaablak, vagy színes téglás díszítés miatt, de olyan középkori francia hangulatot áraszt.
Nekem nagyon tetszik ez a templom. Talán ez az egyik legmutatósabb és legmegkapóbb az eddig látottak között. Sőőőt... azt hiszem, hogy ez az egyik kedvencem!
 És hátulról...
 Oldalról...
Kicsit sajnálom, hogy a másik oldalról, a tornyos oldalról, nem készítettem képet. Legalább annyira, mint azt, hogy itt sem lehetett bemenni. Kár... de hát ez van ma már a templomoknál. Vagy mise időszakban vagy épp ott, vagy belülről semmit se látsz.
Node! Google most jó barát volt, és talált nekem egy-két képet, szó szerint egy-kettőt. Remélem, hogy nem haragszik a képek készítője, hogy kölcsön vettem, de szerettem volna én is látni, hogy egy ilyen szép templom milyen belső kialakítással rendelkezik, és szerettem volna neked is megmutatni.
Egyszerű, letisztult formák. Semmi giccs, semmi aranyáradat, semmi freskó-áradat. Nem is gondoltam volna, hogy egy ilyen színes külső megjelenés egy ennyire lágy és finom belsőt takar. Meglepő! De ha valóban jó képeket találtam a neten, akkor azt hiszem, hogy pont emiatt érdekes ez a templom.
Úgy tűnik, hogy a templomoknál is igaz, hogy nem minden a külső. Mindkét irányból tekintve. És pont ezért lenne tök jó, ha a nem csak kívülről, de belülről is meg lehetne nézni a templomokat. Ha már a hívők amúgy is fogyatkoznak, akkor miért ne lehetne a templomokat turisztikai szempontból is a köz számára elérhetővé tenni. De ez csak egy gondolat... persze tiszteljük a templomokat és amit képviselnek. De mennyire jobb, hogy ilyen formában felfigyelünk rájuk, és nem megyünk el mellettük szó nélkül,... talán a jövőben már Te se!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

2 megjegyzés:

  1. Köszi, Kinga! a körítést is :-) E hét szerdán, Szűzanya nagy ünnepén megnézem, hogy valóban ez a belső tartozik-e hozzá, és megírom! :) adri

    VálaszTörlés