Élménytérképem !!!

2015. március 6., péntek

Szekszárd - Bencés apátság romjai


Szekszárd - Bencés apátság romjai
Ha szeretnéd Te is megtekinteni, csak úgy, vagy egy Szekszárdi városnéző túra keretén belül, akkor a Béla-téren, a Béla király tér 1. szám alatt található megyeházban található meg, vagyis itt, ebben a szép nagy fehér épületben...

Ennek az épületnek a belső udvarán található és szabadon látogatható.
Amennyiben nyitva a kapu... úgy nyugodtan be is lehet menni.

És már ott is van. A kis belső udvar...
... és a romok.
A nagyhírű, I. Béla alapította szekszárdi apátság ugyan szerencsésen átvészelte a hódoltságot, de az 1794-es tűzvészt követően lebontották. Még néhány évig temetkeztek a romjai közé, aztán maradványait az új templomhoz felhasználva végleg az enyészetté vált. A középkori krónikák szerint a Szent Megváltó tiszteletére alapított apátság lett 1063-ban I. Béla nyughelye is, bár halálakor az apátság nem volt még felszentelve. Sokáig csak az a vállkő, meg az a három oszlopfejezet hirdette az apátság egykori szépségét, amiket az Augusz család egykori kertjéből vittek át az akkoriban alapított megyei múzeumba. Felmérésekből a templom XVIII. századi alaprajza volt ismert.
A templom alapfalait a megyeháza udvarán 1960-ban találták meg, majd 1968 és 1972 közt került sor a részletes feltárásra, Kozák Károly vezetésével. A feltárás tisztázta a templom építéstörténetét is, és apróbb faragott kőleletekkel kétségtelenné tette a már ismert kőfaragványok szekszárdi eredetét. Ezt követően a romokat konzerválták. Nem kerülhetett sor a középkori apátsági épületek megkutatására, mivel feltételezhetően helyükön épült fel a barokk korban, majd a XIX. sz. elején a megyeháza, bár elképzelhető, hogy az udvar déli részén is rejtőznek alapfalai.
Hát... bármily furcsa... de ennyi az egész...
...szépen rendbe hozott falmaradványok....
... néhány oszloppal tarkítva.

Persze ennek is örülni kell. Egyrészről, hogy legalább ennyi megmaradt régmúltunkból. Másrészről, hogy karbantartják és még látogatható is.
Ráadásul ingyen! úgyhogy ez mindenképp dicséretes.

Szégyen-gyalázat, de ennyi év alatt még én sem láttam egyszer sem. De mivel felkerült a listára, ezért kíváncsi lettem, hogy mi is az a rom, ami még nem szúrt szemet eddig egyszer sem Szekszárdon.
Igazából nem vártam semmit sem, gondoltam, hogy a neten található képek csalókák, ezért személyesen kell megnézni.  De hogy csak ennyi legyen az egész!, ezért tudott elbújni a figyelmem elől oly sok éven keresztül.... Itt lapult a belső udvarban, s se nem nagy, se nem látványos, de igazából még szépnek/izgalmasnak sem mondható,....  bár van némi romantikus hangulata, ha el tudunk vonatkoztatni a közvetlen környezetétől. De most már én is láttam! Ennyi év után ideje volt végre.
És mivel tudjuk, hogy sok más rom, még ekkora méretekkel sem büszkélkedhet, ezért meg kell becsülnünk ezt is.
Főként, hogy Szekszárdon csak ez az egy ilyen jellegű látnivaló van! Úgyhogy illik legalább egyszer megnézni. 
Mivel nem rendelkezik nagy méretekkel, nem egy időigénylő látnivaló, ezért ajánlom, hogy egyszer mindenki ugorjon be a megyeház udvarába és vessen rá egy pillantást személyesen is. Ha másképp nem, akkor egy szekszárdi városnéző kirándulás keretén belül, ahogy mi is tettük - ha még nem olvastad volna, akkor KLIKK IDE és megteheted. Inspiráljon Téged is!


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése