Élménytérképem !!!

2014. október 25., szombat

Szalánta - Zsolnay kápolna


Zsolnay kápolna

Amikor Pécs közelében kirándultunk, és a Zsolnay Negyedet és Mauzóleumot is megtekintettük, úgy gondoltam, hogy akkor már ez sem maradhat ki a repertoárból - a Zsolnay kápolna.

Pécs és Harkány közötti útvonalon a Szalánta nevű községben található. Harkány irányába egészen a falú végén kell a leágazást keresni, ahol még a barna táblák is mutatják, hogy merre van a kápolna.
A település a Baranyai-dombságban, Pécs és Harkány között az 58. számú főúton. Pécs közelsége miatt jelenleg is fejlődő falu. A falu tulajdonképpen két korábbi község egysége, Szalántáé és Németié. Németi (horvátul Nijemet vagy nagykozári szóhasználattal Nimetf) a keleti részen, míg Szalánta a nyugati részen fekszik. Németitől délre ill. Szalántától keletre található egy lakott külterület, Eszterágpuszta.

Ha megtalálod ezt a kereszteződést, akkor már csak végig kell menni az úton, és egyszer csak a nem túl hangulatos házak nem túl hangulatos környékén látható lesz a kápolna és a templomtornyocska avagy harangláb.

A Szalánta melletti, Eszterágpuszta önálló uradalmi majorságból alakult településrésszé, a tervezetten épített gazdasági és lakóépületeket itt is nagy, de tudatosan kialakított zöldfelület választja el egymástól, melynek középpontjában áll az 1904-ben épült kis templom és a különálló harangláb. Értéket jelent a pusztához vezető út mellett ültetett hársfasor is. Félkör alakú apszissal végződő téglány alaprajzú kápolna homlokzatain vízszintesen sávozott sárga és barna mázas Zsolnay csempe. Fakapuját növényindás fémvasalás tartja, felette rózsaablak.

Ha kocsival jössz... és mi mással jönnél egy ilyen helyre... itt a kápolna mellett meg is lehet állni.


A kapuzat szemöldökében "SANCTISSIMOˇCORDIˇIESV" felirat olvasható, zárókövén kör alakzatban egyenlőszárú kereszt látható. Fakapu, növényindás fémvasalás, felette rózsaablak. Oldalfalakon 2-2 bélletes, félköríves záródású ablak. A nyeregtető kisméretű, zöld mázas csempével fedett, csúcsain sárga színű, bimbós csúcsdísz. A kápolna belseje dongaboltozatos, a szentély félkupolája kék mázas csempével burkolt. Falán fogsoros párkányzat, gyámkövön Szent Imre és Árpád-házi Szent Margit szobrai. A főoltár mázas kerámiával burkolva, Jézus, Mária és József szobraival. Sárga-kék padlólap stilizált növénymintával.

A kápolna oldalról... látszik, hogy nincs valami jó állapotban. És feltehetően nem is különösebben gondozzák az épületet. A harangláb már nagyon nincs jó állapotban, az égi áldással bombázó szárnyas élőlények teljesen birtokukba vették és a bejáratnál található torlasz is erőteljesen akadályozza, hogy egy lépéssel beljebb menjél a kb. 2 négyzetméteres területen. Úgyhogy mind a két épület már csak kívülről tekinthető meg.

Sajnos nem lehetett bemenni. Próbáltam a fényképezővel ügyeskedni, de semmi. Nem tudni, hogy mi van bent. És még a Google se tudja! Ki gondolta volna.... 
És hát gondolhatod, hogy itt bizony még a szegény putrilakó sem árult suvenyirt. Mondhatnám, hogy persze, mert nincs olyan bolond, aki ide jön turistáskodni ezért.... ezért a két kis omladozó épületért.... csak azért mert a net szerint ez egy történelmi jelentőségű épület. Úgy tűnik, hogy mi azon kevés bolondok közé tartozunk :). De mentségemre legyen, hogy egyáltalán nem tudtam, hogy milyen környék kellős közepén áll ez a látnivaló. (Amúgy meg mákunk volt, mert épp a rendőrkocsi is ott ténykedett.) De nem baj, mert egy kis kitérőt és pár klikkelést megért.

Ja és hogy a suvenyír?!?! Hát persze, hogy lett! Anya nagyon szemfüles volt és talált néhány törött tetőcserepet. De nem akármilyen tetőcserepet, hanem eozinost! És! Félelmetes puzzli képességemmel össze is raktuk... és láss csodát! egy egész cserép összejött, amit persze el is hoztunk. Törötten már úgyse nem kell senkinek :) Nekünk meg még nincs elég lim-lom otthon. :)
Miután begyűjtöttük amit kellet, .. képeket, élményt, tapasztalatot és cserepet... és hatszor-párszor körbejártuk az épületet, mentünk is tovább az utunkon.
Ha esetleg erre jársz, átutazóban vagy csak úgy, és nem félsz attól, ami várhat rád azon a környéken, akkor ne hagyd ki....


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése