Élménytérképem !!!

2014. október 26., vasárnap

Siklós - Ortodox templom


Siklós - Szerb Ortodox Templom
Amikor Siklóson a Dzsámit néztük meg, akkor az ott dolgozó hölgy mondta, hogy egy utcával arrébb van az ortodox templom is. Ajánlotta, hogy nézzük meg, ha van időnk, mert nagyon szép belülről. És a katolikus templomokkal ellentétben, amik minden egyes községben megtalálhatóak, az ortodox templomok ritka számba mennek, lassan tényleg már mint a fehér holló. Úgyhogy lelkesen siettünk is át az utcán, a dzsámival szemben lévő bekötő úton.


A templom tetejét már a Dzsámi előtt állva is lehet látni, úgyhogy nagyon eltéveszteni sem lehet. 
Lelkesen felmértük a terepet.....
Siklóson 1690-ben építették meg a megtelepedett szerbek az első fatemplomukat. Ennek leégését követően 1738-ban kis kőtemplomot emeltek, majd a mai is látható templomot 1793-ban kezdték építeni és 1806-ban szentelték fel. A templom a hívők adományaiból épült fel, beleértve a jómódú görög kereskedőket is. A templom copf stílusban épült, udvarát kőkerítés veszi körül. A berendezése 1800 körül, míg az ikonosztáz 1840-50 között készült. Külsőleg a 2000-es évek elején megújult, de a belső, közte a felbecsülhetetlen értékű ikonosztázok és freskók felújítása még nem történt meg.

 .... egy Petőfi emlékmű...
 ...és a bejárat...
... aztán pedig a csalódás.... Nincs nyitva. Nem lehet bemenni. Zárva van. 
És... ezt meg kell hogy mutassam,.... hogy milyen formában szeretnénk mégiscsak a látogatók kedvében járni... és hogy ezt milyen formában is valósították meg.
Nem is tudtam akkor ott, hogy sírjak vagy nevessek. De a szándék a lényeg.. lett volna... ha az a valaki felvette volna a telefont és valóban ki is jött volna, hogy kinyissa nekünk és még két másik akkor érkező látogatónak az ajtót. De még a telefon is ki volt kapcsolva. Hm...
Úgyhogy sajnos mi nem láthattuk személyesen ezeket.... :( Pedig biztos nagyon szép lett volna.


Remélem nem bánod, hogy a netről kölcsönvettem ezeket a képeket, amit utólag is köszönök a készítőjének, csak hogy én is, és Te is lásd, hogy mi az amit még nem láthattunk élőben, de talán megérné.  És végre egy kis változatosság lenne templom-fronton. Mert hát ismerjük el, hogy ezek a templomok belülről mégis csak egy kicsit más színben és formában tündökölnek, mint a már megszokott keresztény templomok.  
Szomorú vagyok, hogy belülről nem láthattuk. Talán majd legközelebb... S egyszer majd úgy lesz, akkor majd azt is megírom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése