Élménytérképem !!!

2014. október 25., szombat

Máriagyűd - Református templom


Máriagyűd - Református templom
A Katolikus Kegytemplomtól alig pár percnyi sétával elérhető a Református templom. Amennyiben túrázol a csodabogyós tanösvényen, akkor még elkerülni sem tudod, mert az túraútvonal a templom mellett visz el.

Kossa Dániel gyűdi lelkipásztor 1817-es feljegyzései szerint a mai Siklós-Máriagyűdön, a későbbi kegytemplom helyén korábban református fatemplom állt, amelyet 1680-ban, Naszvadi András prédikátorságának idején vettek el a kálvinistáktól. Az 1770-es évek második felében, Máriagyűdön fatemplomot építettek a mai református templom helyén, amit 1770 és 75 között lezárattak. 1807-ben építették helyette a kőtemplomot az eklézsia költségén.

Így volt nekünk is szerencsénk a templomot közelebbről is megnézni.
Ahogy a Kegytemplom felől jöttünk ezt az oldalát láttuk meg először. Reményteljesen kerültük meg, hogy a frontoldalát is láthassuk és hátha be tudunk menni.
Egyszerű templom, ahogy az a reformátusokhoz illik.
Gondolom belül is az lett volna, ha meg tudtuk volna nézni, de sajnos zárva volt. Meg tudom érteni... mivel nem ez a falu látványossága ezért indokolatlan hogy mise időn kívül is nyitva legyen. A 'narancssárga sztár' úgyis a túlsó domboldalon van.
Én azért szívesen megnéztem volna belülről, csak hogy legyen egy összehasonlítási alap templom és templom között, főleg ezen a szent helyen. Időnk akkor a túra miatt legalább annyira szűkös volt, mint az erről a templomról a neten található információk és képek száma, úgyhogy nem is nagyon töltöttünk több időt ott... ahogy itt sem tudok sokkal több mindent hozzáfűzni.
Azért ha elzarándokolnál egyszer Máriagyűdre, akkor ne felejtsd el ezt a templomot is megnézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése