Élménytérképem !!!

2014. október 26., vasárnap

Bóly - Batthyány-kastély


Batthyány-Montenuvo-Kastély
és parkja
Ha valaha is a Bóly nevű község felé kocsikázol, arra kirándulsz, vagy csak úgy átutazol, akkor ajánlom figyelmedbe a község központjában található kastélyt egy röpke megtekintés erejéig.


A várak mellett mi nagyon szeretjük a kastélyokat is megnézni. Sajnos amikor ezeket a sorokat írom, még nincs kész a Mo-i kastélyok listám, ezért ha érdekel, akkor külön keress rá a blogban, hátha már elkészült.
No de vissza a kastélyhoz. A Batthyány-kastély Bóly központjában (Község-körkép, vagy amit még a kastélyon kívül láttunk, KLIKK IDE és olvashatod). A GPS ezen a címen találja meg: Bóly, Hősök tere 5.

A kastély látogatható ... kívülről... Ugyanis jelenleg a kastély épülete értelmi fogyatékosok otthonaként működik. Jammeschade. Szegény kastélyok, hogy ilyen sorsra jutottak. De tudjátok inkább ez, mint hogy gazdag milliomosok, vagy épp beképzelt politikusok vegyék meg a mi pénzünkön, aminek utána még a közelébe se lehet menni. Ezeket a kastélyokat, amelyek egyéb szociális funkciótat is ellátnak, legalább kívülről meg lehet nézni. S ha már belülről nem is pompázik eredeti szépségében, de azt legalább séta közben el tudjuk képzelni. No de ahol a 2 méteres téglafal miatt még kívülről sem tekinthető meg.... Itt legalább a biztonsági őr beenged egy séta erejéig. 


A Batthány család a18. században választotta kastélyának Bóly település mai főterét. A mai kastély klasszicita vonásokat hordoz magán. A középső traktus timpanonos rizalit bejárója, és az ablak feletti csekély díszítmény jelképezi a klasszicizáló stílust. A Montenuovo hercegi család vette át a bólyi birtokot. A bólyi kastély berendezése részben Mária Lujzától származott, aki azokat Napóleontól kapta ajándékba. Az empire bútorok a szekszárdi múzeumba kerültek. A kastély utolsó tulajdonosa Montenuovo Nándor, felesége pedig Solymos Ilona bárónő volt. Sikerült uradalmukat fejlett gazdasággá alakítani. A II. világháborúban a Vörös Hadsereg kifosztott a kastélyt. Montenuovo Nándort a kommunisták koholt vádak alapján lecsukatták. A fogságot már nem élte túl. Napjainkban sérült gyermekek otthona a kastély. Hatalmas egykor 27 hektáros parkját leválasztották a kastélytól,de a 11 hektáros parkja, csodálatos faritkaságokkal,óriási platánjaival egyedülálló látvány. A kastély közelében megtekintehetőek az egykori kiszolgáló épületek is.

Be is mentünk, hogy akkor körbe sétáljuk a kastély épületét. Nagyon más ilyen helyen nem is lehet.






A kastélyhoz egy nagyobb park is tartozik. Ahhoz viszont nem a kastély területéről lehet eljutni. Ki kell menni a kastélykapun, és bal kéz felé elindulva alig pár méterre ott is van a parkhoz vezető bejárat. Ezt kell keresni.
S ez visz el a nagyon szépen megcsinált és kialakított parkhoz. Mint az Alice csodaországban vagy inkább mint az Óz, a nagy varázsló? A színek hiányoztak :) a kanyargósan utacska megvolt. Nem is gondoltam volna hogy ilyen szép park rejtőzik a község központjában. S hamar világos lett, hogy ez a község szabadon használható csudaszép parkja, ahova mindenki kijöhet sétálni, pihenni....

... vagy akár játszani. Mert hogy még a játszótér is itt van.
A park pedig valóban szép, a fák... az utacskák.... gondozott és ápolt. Öröm sétálni ilyen helyen.


Ha neked is tetszett, és érdekelnek a hasonló látnivalók, akkor neked is ajánlom ezt a kastély és parkjának megtekintését.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése