Élménytérképem !!!

2014. szeptember 28., vasárnap

Kéty - Falukörkép

Kicsi falum, Kéty
Kéty Szekszárdtól légvonalban 17 km-re fekszik északnyugati irányban. ( Az autó kilométer-mutató órája úgy 20-25 km-t mér attól függően, hogy a város melyik felére mész) A megye közepén fekvő (majdnem, mert a mellettünk fekvő Felsőnána mellett van a megye közepe! Egyszer majd oda is elkirándulok és megmutatom nektek.) településen áthalad a 65-ös főút. (Legalább ennyi jó, mert főútvonal nélkül még ennyire se lenne élet a falunkban.)

Légi fotó: Fábián Imre bátorságát dicséri

Egy kis történelem:
Kétyet az írásos emlékek az 1730-as években említik először, ám a nemrég a Tolna Megyei Levéltárban rátaláltak egy 1708-as pecsétre. A török időkben ez a falu is elnéptelenedett. A 18. században megkezdődött a betelepítés. Főleg német ajkú családok leltek itt új lakhelyre.
Az első világháborúban sok fiatal férfit vittek katonának, akik soha nem tértek vissza. Emléküket egy, a falu közepén álló emlékmű őrzi. A második világháború után a németeket kitelepítették és helyükre bukovinai székelyeket s felvidékieket telepítettek be.

És ami Wikipédia szerint a helyi látványosság:
  • Az 1960-as években létrejött halastó. Ma már horgásztó.
  • A faluképet meghatározza nagy evangélikus temploma és a kis katolikus kápolnája.
  • I-II. világháborús emlékmű
  • Nevezetes a kétyi (volt hadikfalvi bukovinai) székelyek betlehemezése.
  • A közelmúltig állt Hegedűs Gyula színművész (1870-1931) szülőháza, emléktáblával. Édesapja postamester volt.
És aki nem hiszi.... járjon utána, vagy megtekintheti a község honlapját KLIKK IDE vagy hát a Wikipédia KLIKK IDE mindent tud! Addig pedig megmutatom Én nektek, hogy mi is van az Én kicsi falumban.
Pont ezért egyik nap tettem egy kört a faluban és a korábbi leírásaim mellé egy újabbat készítettem Nektek.

Ez itt Kéty, a Hegedűs Gy. utcából tekintve. Ott elől a főutca és a templom, az evangélikus templom. 
Közelebbről... A falunak ez az egyetlen igazi temploma, ami templomnak is néz ki. Sőt, mivel a domboldalon áll, ezért ezt bármelyik irányból a falut megközelítve látni lehet. 
A templomról bővebben, KLIKK IDE.
Ha templomtól tovább megyünk kifelé a földek mellett, akkor szép kilátás nyílik a falura. A falunkat nagyon szépen körbe lehet járni, a földes utakon. 

A másik templomunkat nem lehet ilyen jól látni. Se a főútról, se a dombokról. 
De azért ott van! Ez a katolikus templom, ami korábban kápolna volt, és a bővítés után lett a katolikusok szent háza. Egy icipicit erről is bővebben, KLIKK IDE.
A katolikus templomhoz kapcsolódóan említeném a temetőt. A katolikus temető, ami ma már a falu köztemetője. Az utóbbi időben elég szépen rendbe hozták, és most már igazán temetőhöz méltó bejárat fogadja a látogatókat.


Szobrokban, faludíszítést szolgáló emlékművekben sajnos nem bővelkedünk. A központban, az evangélikus templom feljárata mellett található a I-II. világháborús emlékmű. Egy kis kertecskében elkerítve őrzi a hősi halottak nevét.
S a központ, ahol megáll a busz,... ezen az egy helyen. Nem olyan nagy a falunk, hogy szükség lenne további buszmegállókra. Mára a nemrégiben befejezett útfelújításokkal és szépítgetésekkel egészen tűrhetően fest. És mindjárt itt találod a Hegedűs Gy. utca bejáratát is. 
Amelynek mindjárt az első házán ott virít az emléktábla, hogy anno nagyon régen, itt egy ismert ember született. És nem is akár milyen ismert ember, nézd csak meg a Wikipédián KLIKK IDE !
Sajnos nem tudjuk, hogy melyik ház lehetett az amelyikben született (a tábla sem utal rá konkrétan, tán már nincs is meg). Ezen kívül a falu központjában egy mellszobor mutatja, hogy büszkék vagyunk arra, hogy mi kis falunk is adott egy hírnevet szerző embert a világnak. 


Egyéb képek községünkről:

A művelődési ház. A programok, ünnepek, és összejövetelek helyszíne.
Játszóterünk is van!
És az én kicsi gesztenyefám! A kertünkben való helyhiány miatt itt lett elültetve az én gesztenyefám (a polgármester engedélyével)! Ez egy különleges gesztenyefa! Sajnos még a neten sem találtam információt, hogy milyen fajta lehet, ugyanis a gesztenye külseje nem zöld és tüskés, hanem barna és sima! Benne a gesztenye ugyanolyan kivéve, hogy miután szétnyílik és kiesik, majd tovább szárad, a felülete úgy is fényes marad! (a vadgesztenyének nem!) Ha talál erről bárki információt, hogy milyen fajta lehet, akkor azt szívesen fogadom!
A focipálya. A közösségi élet elengedhetetlen 'kelléke'.



A főút Hőgyész felől, ahol hiába van mérőtábla (már ha működne), akkor is mindenki 120-al esik be a falunka. Ilyen ez a lejtő... no meg a gravitáció... az autó hajlamos felgyorsulni. 
Néhányan már bánták is ezt. Ez az ominózus kanyar, ahol már egyszer-kétszer megnézték a kerítést közelebbről.


(Zomba felé kifelé a faluból ez nem probléma mert ott már falun kívül vár a félelmetes hosszú emelkedő. Télen minden kamionos rémálma. Ha Zomba felől jössz 120-al lefelé, akkor meg max. a szántósba repülsz, az meg csak az érintettnek fájhat, minden téren.)

És persze a halastóról se feledkezzek meg. Zomba irányába a falú szélén lehet megtalálni a mára egyre jobban kiépülő és szépülő halastavunkat! Nem túl nagy, de hobbi horgászóknak pont elég. Kár, hogy pont annyira fekszik a lakott részen kívül, hogy nem igazán lehet csak úgy elsétálni oda.


Képtelenül :(
Ezen kívül találhatsz egy polgármesteri hivatalt, egy orvosi rendelőt. Bár iskolánk már nincs, de óvodánk még működik. Egy-két kocsma és kisbolt is hozzájárul, hogy ne halj éhen, se szomjan.



De Kéty nem csak eddig tart. A jó termőföldnek köszönhetően kis földek, szőlősök tartoznak még a községünkhöz. Erről már egy korábbi beszámolómban írtam..... Kirándulás Ódányba KLIKK IDE.
Ódány, egy teljesen más szemszögből! Itt szőlősök, pincék, és egy kicsit nagyobb darab föld szolgálja a tulajdonosukat.
És ahogy abban a korábbi kalandtúrából már tudod, itt van egy eldugott kis kápolna, amit mi már korábban, úgy két éve, meglátogattunk. Most ismét volt alkalmam megnézni, hogy milyen állapotban van.

Hát nem a legjobb. A gaz egyre jobban benövi. A torony megrogyott és megdőlt. Leszakadt valami tartórész, ami az ajtón belépve mindjárt szembe is tűnik. A belseje egyre rosszabb állapotban van. A tárgyak pedig már szinte menthetetlenek, ahogy lassan a fa-berendezés is már csak gyújtósnak lesz jó. Kár érte, mert hasonló kápolnák lakott területen belül majdnem hogy aranyat érnek turizmus szempontjából. No de itt....

Itt a gazban, kint a semmi földjén.... esélytelen és reménytelen. Ugye meséltem, hogy anno volt egy járható ösvény. No mára azt is majdnem hogy elnőtte a gaz. A mocsaras rész pedig valószínű továbbra is jól megvan. Nehezen megközelíthető helyen van, így sajnos pusztulás vár rá.
Viszont itt is lehet gyűjteni gesztenyét! A kápolna mellett egy hatalmas gesztenyefa van. No meg rengeteg és még annál is több csalán!
Úgyhogy csak az jöjjön ide gesztenyéért, aki máshol, mondjuk a szépen felújított temetőnkben vagy más kétyi utcában nem talál már egyet sem. De még akkor is kockázatos. Egyedül felkeresni nem ajánlott. Az állatok és a természet itt már sokkal jobba érzi magát, mint az ember! 

És hogy mennyire? Hát ennyire! Ahogy tovább járod a szántó-mező földeket, akkor láthatod, hogy itt nagyon jó érzik magukat a vadállatok. És az embernek ide max. vetni és aratni kell járniuk.
Rókák itt...
 Őzek ott...
És még jó hogy vaddisznóval egyszer sem találkoztunk, csak a nyomaikat lehet látni.

Pedig akinek kedve támad ilyen helyeket is barangolni, az meglepődik, hogy még itt is találni emlékműveket és szent helyeket.

Hát ilyen ez a Kéty, az én kicsi falum és környéke.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése