Élménytérképem !!!

2014. július 6., vasárnap

Dörgicse - Felsődörgicsei templomrom


 Felsődörgicsei templomrom
Felsődörgicsei Szent Péter templomrom
Szent Péter tiszteletére felszentelve. A román kori XI. században épült felsődörgicsei templomrom a legrégebbi építésű templom a faluban. Az északi templomrész római kori épület alapfalaira épült, sok követ használtak fel belőle az építés során. A honfoglalás után megtelepedett Bogát-Radvány nemzetség építette. A XIII. században szükségessé vált a templom bővítése. Ezt egyedülálló módon, 3 fal hozzáépítésével oldották meg. A régi templom falába ajtót törtek, a régi ajtót befalazták. Romjaiban is egyike a Balaton-környék legfontosabb középkori emlékeinek, szépen restaurálva.

Feltehetően a honfoglalás után építtette a Bogát-Radvány nemzetség. Ódon hangulatát fokozza, hogy eleink egy már meglévő, római kori szent hely alapjait, illetve köveit használták az építkezés során. Hajdan Feldergicse, vagy más nevén Szentpéterdörgicse önálló település volt, akárcsak Kisfaluddörgicse, a mai Kisdörgicse, illetve Boldogasszonydörgicse, a mai Alsódörgicse. Mindhárom Dörgicse néven egyesült falunak fennmaradt romtemplomként középkori temploma.

És hogy melyiket hol találod, egy kis segítség, így talán látod, hogy megéri mindegyiket megkeresni és megnézni, mert olyan közel vannak egymáshoz.

Itt most a Felsődörgicsei templomromot fogom megmutatni. Nagyon könnyen meg lehet találni a jelzett helyen. Ez kivételesen nekem sem okozott problémát. Bekanyarodunk, félreálltunk, kiszálltunk és megnéztük a templomromot.



Egy érdekes szobor is tarkítja a templomok közti teret.
A rom építészetileg is különleges. Legkorábbi része a mai épületegyüttes észak-keleti negyede egyenes, belül íves szentélyzáródással, nyugati bejárattal. Először nyugat felé történt bővítés, ismét nyugati kaput kapott a templom. Feltehetően a tatárjárás után ismét bővítették, ezúttal dél felé. Ma ennek a második hajónak maradtak meg jobb állapotban a falai. A bővítéskor a nyugati bejáratot befalazták, a két hajót a régi templom déli falán vágott két ajtónyílással összekötötték, és a déli oldalon nyitottak bejáratot. A kettős épülettest miatt ikertemplomnak nevezik az építményt.
Ugye milyen szép templomrom? Elég sok fal áll még, és ingyen bérmentve szabadon látogatható!



Mindkét 'templom' a Felsődörgicsei utolsó nagy kanyarban található, még eltéveszteni sem lehet. Ha meglátod a fehér templomot, akkor csak be kell kanyarodni mellé, és már ott is van!
Úgyhogy ha arra jársz, akkor ajánlom hogy szánj rá pár percet (talán több nem is kell) és nézd meg Te is ezt az aranyos kis templomromot. Nem elmenni mellette! :)

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése