Élménytérképem !!!

2014. július 6., vasárnap

Dörgicse - Alsódörgicsei templomrom


 Alsódörgicsei templomrom
Balaton-Felvidéki kirándulásunk során jártunk Nagyvázsony és környéke felé, amikor is a neten felfedezett 3 dörgicsei templomromot is megnéztük. Nagyvázsony irányából megközelítve az Alsódörgicsei templomrom  felkeresése volt az utolsó.

Majdnem el is mentünk mellette, mert a községből kifelé haladva nem lehet a domboldon rejtett templomromot látni. És mintha az egyértelmű kitáblázás is  hiányzott volna. De megfordultuk és meg is találtuk azt a község szélén lévő első ház mellett meredeken felfelé vezető utat, ami a romhoz vitt, legalább is egy parkolórészhez, ahol az autót le lehetett rakni. Kb. itt álltunk meg, ahonnan ezt a fenti képet is készítettem. Innen lehet felsétálni a templomromhoz.
Ja és a kilátás a másik irányba? A rom mellől gyönyörű kilátás nyílik a környező tájra és a Balatonra.
Hát nem csudaszép környék? Bármerre is nézünk szép látvány tárul elég, egyik irányba a természet szépsége, a másik irányba történelmünk egy darabja.

A középkori egyházi építészet szép emléke az itt található XIII. századi alsódörgicsei templomrom, mely az érett román stílus jegyeit mutatja.
Útikönyvekből, festményekről és fényképekről valószínűleg sokak számára ez a templom a legismerősebb. A Balatonhoz ez áll a legközelebb. A domboldal tisztásán magasodó romokhoz – a falu, illetve a felsődörgicsei templom felől nézve – egyrészt a tó vize, másrészt a zöldellő erdő nyújt festői hátteret. Kegyúri templom volt az épület, így méreteiben és díszítéseit tekintve is a legpompásabb az említettek között. A romegyüttes leghangsúlyosabb eleme a támpillérekkel támogatott téglalap alaprajzú toronytest (a hozzá kapcsolódó hajó falrészeivel), mely apró, de míves ablakaival e kiegészített formában is megkapó látványt nyújt. A templom környékén egy temetőre, valamint egy melléképületekkel kiegészített lakóház nyomaira is rábukkantak a kutatók.
A falu felett a Gerenye-hegy oldalában, mint egy felkiáltójel magasodik a XIII. században épült román stílusú erődtemplom nyugati oromfala 22 m magasra. Az oromfal felső részén három ikerablak látszik, amelyek közül a déli már felújított, míg a másik kettő eredeti állapotban van. A romkertbe felmenve a templom alapfalai és az északi oromfal (torony) bolthajtásai megkapó képet mutatnak. Jeles érdekessége a romnak az akusztikája. 
Jóóó nagy területen fekszenek el a templomrom falainak vonulatai. Rendezett környék, ahol pihenni, piknikezni és akár délutáni szabadtéri programokat lehet szervezni.

Csodálatos, nem? És milyen szép lehetett eredeti formájában. Sajnos Magyarországon sok helyen már csak ilyeneket találni, vagy még ennyit sem. Meg kell becsülni, hogy legalább ennyi megmaradt. És én szívesen felkeresem ezeket az romokat, melyek a múlt emlékeit őrzik. Ezért is készítettem el a templomromos listát is, ha még nem nézted volna, akkor a "Magyarország templomromok" KLIKK IDE bejegyzés alatt megtalálhatod. Egyes templomromok legalább olyan szépek, mint más nem túl 'híres' várromok.
 És a templom még ma is büszkén égbe magasodó fala!
Jól megnéztük, körbejártuk....
... rövid, de látnivalókban és élményben gazdag látogatásunk után mentünk is tovább utunkon. Ha nem csak átutazóban lettünk volna, akkor hosszabb és tartalmasabb időtöltést is el tudtam volna képzelni, mert itt minden adott volt.... a gyönyörű kilátás, egy történelmi műemlék, sok hely, asztal, padok, fű, napfény, és még toalett is... mi kellene még egy kellemes délután eltöltéséhez a szabadban? (Nekünk speciel idő, ami nem volt... de talán majd egyszer, most már legalább tudom, hogy hova kell jönni és hogy hol kell lekanyarodni :) )
A rom melletti területen tökéletes, rendben tartott pihenőhely van kiépítve, parkolóval, toalettel és vízzel.

Ha neked is tetszett és szeretnéd a kellemest a hasznossal, illetve a kellemest némi látnivalóval összekötni, akkor melegen ajánlom az Alsódörgicsei templomromot és környékét. Ja és ha már itt jársz, akkor ne felejtsd el megnézni a másik két templomromot is! Csak pár köpéssel vannak odébb, és akkor még több mindenről tudtok majd beszélni és mesélni! Egy kis segítség, nehogy meggondold magad :)


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése