Élménytérképem !!!

2014. július 7., hétfő

Badacsonytomaj - Templom


Szent Imre Bazalttemplom
A templomot még aznap volt szerencsénk megnézni, amikor a Monoszlói Hegyestűt is láttuk. És hogy miért is érdekes ez a a kapocs? Hát mert a templom az onnan kinyert/bányászott kövekből épült. És ha olvastad azt a bejegyzést, akkor talán láttad is, hogy a 'mire is használták fel a köveket' példaképeknél ennek a templomnak a képe is ott figyel. :) Mily szerencse, hogy erre jöttünk, és kiszúrtuk a táblát a főúton.

Európában mindössze két bazaltból épült templomról van tudomásunk.
Az egyik városunkban található. A badacsonytomaji Szent Imre plébániatemplom 1931-32-ben épült Fábián Gáspár tervei alapján. A templom 37 méter hosszú, 19 méter széles, a tornyok magassága 33 méter. A szentélyben levő oltár vörös márványból és fehér műkőből készült. 1981-ben, a félévszázados jubileumra a templomot felújították. Ebből az alkalomból készültek Udvardi Erzsébet nagyméretű táblaképei: Az utolsó vacsora, a Getszemáni éjszaka és Feltámadás.
A felújított templomot és az új oltárképet 1981. november 1-én áldotta meg Lékai László bíboros, esztergomi érsek, aki 1969 és 1974 között a Szent Imre templom plébánosa volt.

Mert hogy tábla mutatja (tudod, az a barna színű az út mentén, ami különféle történelmi értékekkel rendelkező látnivalókra hívja fel a figyelmet), hogy merre is van a templom, és hogy hol kell lekanyarodni a községen átvezető útról, hogy eljuss oda.
Mint látod a fenti képen, mi egy kicsit túlmentünk rajta, mert nem igazán lehetett megállni abban a kereszteződésben, ahol a templom is áll.... úgyhogy sétáltunk egyet.
Az érdekesen kéklő két tornyot nem is lehet eltéveszteni. Bár a főútról nem látszik a templom, de még a tornyok sem, de ha követed a táblát, akkor semmi gond. Nézd csak meg a Google térkép streetview beállítással, hogy vajon látod-e a Bazalttemplom barna táblát. Badacsonyörs felől érkezvén a községbe a második jobbra mutató elágazásnál kell legyen... a hajtű jobb kanyar megtétele után már csak egyenesen kell menni előre, és már ott is a templom.
A templomot igazából csak elölről lehet megnézni. Mindkét oldalán kapu keríti el az épület többi részét.
És belülről is meg lehet nézni... majdnem. A szokásos rácsok itt sem maradhattak el.
Még jó, hogy a gép optikájának ez nem akadály.
Nem tűnt olyan nagynak a templom belülről nézve, pedig kívülről szép nagy templomnak látszik. Érdekes a belső kialakítása. Nem ezt várná az ember, amikor betoppan.
És ha nem lehet bemenni, hát nem lehet bemenni. Végül is a nagyját így is látni, de az oltár azért már messze volt a szemnek, meg  gépnek is.  Ezt a helyszínen készítettem.  Egy kis olvasnivaló Badacsonytomaj templomairól, s a végén pár szó erről a templomról is.
Mivel csak ennyire lehetett körülnézni, ezért elég gyorsra sikeredett látogatásunk. Igazából amúgy is kívülről szép és érdekes ez a templom.

Néztük az épület többi részét is, hogy vajon ott mi lehet, mert hogy kívülről tényleg nagyobbnak tűnik a templom és egész épülete. De hát a kerítés, az kerítés.

A lényeg, hogy volt alkalmunk és lehetőségünk közelről is megnézni a bazaltkövekből épült templomot, és megcsodálhattuk különlegességét. Ha esetleg Te is átutazóban leszel arrafelé, akkor egy kis pihenő erejéig megéri megállni és megnézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése