Élménytérképem !!!

2014. április 13., vasárnap

Abaliget - Cseppkőbarlang

Abaliget és a Cseppkőbarlang

A tavaszi medvehagymás kirándulásunkkor volt annyi időnk, hogy az Orfű mellett lévő Abaligetre átszaladjunk körülnézni, sétálni egyet. Abaligeten is van tó, horgásztó, és nagyon szépen kialakították a környéket. De nem csak ez van, hanem cseppkőbarlang is!


Ki gondolta volna, hogy nem kell feltétlen Észak-Magyarországig elutazni, hanem közelebb is lehet hasonlót látni. Igaz, hogy nem ugyanazon méreteknek örvend, de cseppkőbarlang, az cseppkőbarlang. És aki nem volt még ilyenben,.... és hozzám hasonlóan Dél-Dunántúlon lakik,... vagy csak Abaliget közelebb van, mint bármelyik másik,... annak szeretettel ajánlom, hogy látogassa meg ezt. 

Szóval ha eljutsz Abaligetre és követed a táblákat, akkor szinte egyenesen elhoz az út a tóig. És ott leghátul, a házikónál van a cseppkőbarlang bejárata.
Végigsétáltunk mi is tó mellett. Bár mi egy kicsit siettük, amikor megláttuk, hogy épp bemegy egy csapat és reménykedtünk, hogy még elérjük.
A tó mellett haladva, a házikóig elérve, ha ezt a táblát megtalálod, akkor jó helyen jársz. Nekem már ismerős volt :)
Ez a cseppkőbarlang bejárata. Vagyis ezt kell keresni. Ott azon a rácsos ajtón lehet bemenni, vagy inkább bebújni. 
Szóval sikerült időben még jegyet vennünk, és az épp induló csapattal bemenni.

Szeretném leszögezni, hogy a barlangban nem lehet fényképezni. Illetve a vaku nem igazán tesz jót az értékes cseppköveknek. Arról nem is beszélve, hogy ha vakuval fényképezel, akkor semmi sem látszik a képen. De persze hogy nem bírtam ki, hogy ne próbáljak meg anélkül pár emlékképet készíteni. Viszont így a képek se nem tiszták, se nem szépek, néhol csak homályos pacák. De szeretnék néhányat megosztani Veled, hátha kedvet kapsz, hogy meglátogasd a Mecsek apró, de annál szebb cseppkőbarlangját.


Látod néha ilyen homályos lesz a kép még a legnagyobb világítás áradatban is. De azért lehet látni, hogy milyen jól kialakított úton lehet végigmenni. Még korlátok is segítenek, nehogy leess oda, ahova nem kell.

Ugye milyen szép? Ezeket vaku nélkül is ilyen jól le lehet fényképezni, mert speciális kivilágítással a látogatók számára ilyen szuper módon megvilágítják.... csakhogy biztosan lásd azt, amit látni kell. Amúgy az egész úton egy iszonyatosan hozzáértő barlangász vezeti a csoportot, és nagyon sok érdekes dolgot mesél, és persze bármilyen kérdésedre válaszol.



Ezt az barlang végén lehet látni, és élőben még szebb. Itt még a barlang és a termek fala is érdekes. Hagyd, hogy a kövek szépsége megszólítson.

Persze cseppkövet szuvenyírnak, ahogy más barlangokból, ebből sem lehetett hozni. Úgyhogy megéri nagyon figyelmesen végig menni, és a látottakat eltenni emlékbe.

Minden összevetve, nekem már nem volt nagy durranás, főleg, hogy én ugyebár már 2011-ben (3 éve) láttam. No meg előző évben az Aggteleki cseppkőbarlangban is voltunk. Ezért is írtam, hogy nem olyan hű de nagy, és még a cseppköveknek is kell bőven nőniük. De mivel minden barlang más és más, és mindegyiknek megvan a saját egyedi szépsége, ezért azt mondom, hogy aki teheti, legalább egyszer nézze meg az Abaligeti cseppkőbarlangot is.

Mivel kombinált jegyet vettünk, ezért ez alkalommal még a denevér múzeumot is megnéztük.
A múzeum épülete szinte ott van mindjárt a barlang bejárata mellett. Ez a szép nagy épület az. Ahogy elhaladtunk a szobor mellett, szinte már ott is voltunk a felfelé vezető lépcsőnél. De persze a tábla is mutatja, hogy itt a múzeum.
És a múzeum....
 ... a figurák is félreismerhetetlenül erre utalnak. :)
Bár a múzeum egyáltalán nem nagy, de a denevérekről sok mindent lehet olvasni, és az érdekes képek mellett, még kitömött állatokat is lehet látni.

 Bizony... még ők is... Nagyon érdekes ám élőben látni ezeket a lényeket.
 Hát még azt látni, hogy a természetben milyen formában és méretben lehet őket látni és felismerni.
Nekem tetszett, és örülök, hogy tettünk egy kirándulást  Abaligeten, és nem hagytuk ki sem a cseppkőbarlangot, sem a múzeumot. Remélem, hogy inspirált, és egyszer Te is megnézed majd közelebbről élőben is.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése