Élménytérképem !!!

2013. június 8., szombat

Mánfa - Árpád-kori templom


Mánfa - Árpád-kori templom és romjai
Egy kellemes nyári hétvége, kár lett volna otthon ülni. Amúgy is elvágyott szívünk a természet pihentető környezetébe. Szerettem volna kirándulni egyet, és Mánfára esett a választásunk. A túra pedig ettől a templomtól indult. S ha már itt álltunk meg, akkor a templomot is egy kicsit jobban szemügyre vettük.
Nézd meg Te is, hogy milyen szép régi templom áll Mánfa község szélén. 
Bár nem ment elsőre az odavezető út megtalálása. Nem voltam benne biztos, hogy melyik bekötőút vezet oda. Úgyhogy kérdeztünk. És aki kérdez, az talál! Turistatérképen egyértelműnek tűnt. Tudod... az online turistatérkép, amit Te is bármikor megtekinthetsz KLIKK IDE és keresd Mánfát. De a normális Google térkép is jelzi és mutatja, hogy hol az Árpád-kori templom.
Sajna nem állíthatom, hogy a kérdéses kereszteződésnél segítő tábla fog várni, ahogy minket se várt egy se. Viszont a kereszteződében, ahol le kell kanyarodni alig pár méterre egy hidacska is van (ami át lehet és kell menni). Ha az megvan, akkor jó helyen jár az ember. A templom nem igazán látható az útról, kicsit beljebb a fák között bújik meg. 
Miután megtaláltuk az utat és bedöcögtünk gyök 20-al a földes úton már láttuk is a templomot. S itt már táblák hada (szám szerint kettő) jelezte, hogy jó helyen járunk. (Még kuka is volt!)
Egyrészről még Mánfán vagyunk....

Másrészről itt a templom. Legalább tudtuk, hogy biztosan jó helyen jártunk. A szemünk előtt magasodott megkopott, eredeti falaival (amik még mindig állnak!!) 
Ez a  mánfai Árpád-kori templom. És nem templomrom. Ohh, nem ám!  Ez még teljes értékű templomnak számít. Úgyhogy oda is kategorizálom be. Hogy nézne már ki, ha leminősíteném rommá, amikor láthatóan még nem mondható annak.
Egyszerű és nagyszerű az épület. Ahogy az akkori időben építkeztek. Kész csoda, hogy még állnak a falai. Manapság nem sok Árpád-kori templom található meg ilyen jó állapotban. Tán a tető már újabb... De ez megbocsátható, karban kell tartani ezeket a régi épületeket, különben hamar az enyészeté lesznek. Bár tudjuk, hogy a régi időkben mennyire strapabíró falakat építettek. Csak hát a tető. Viszont minden megvan.... ajtó, ablak,  és még a torony is szinte hibátlanul nyújtózik az ég felé.
És hogy mit is kell tudni erről a templomról. Bár nem hibátlan a szöveg a következő képen, de ahogy mondani szoktam... a helyszínről való, úgyhogy remélhetőleg hiteles is. Ezért most ez a leírás szolgálja a szükségszerű történelmi hátteret. Nem hibátlan, már mint nem sikerült minden sorvégződést a képre vinni, de abban a reményben, hogy igaz az a feltevés, hogy az emberi agy már a teljes szöveg 35%-ból  (vagyis ha 65 % hiányzik) képes értelmezni az egészet, most ez lesz az ismertető anyag. Úgy látom, hogy ebben az esetben alig ha 5% beszélhetünk. Úgyhogy ha érdekel, csak zoom-zoom, és lehet olvasni.
 Nem is olyan kicsi ez a templom.
És hogy be lehetett-e menni?! Hát persze hogy nem! Csak a kukucskálni lehetett. 
És volt is min! A barátságosan méretes kulcslyuk nemcsak a szemünknek, de még az objektívnek is engedett bepillantást. És lám, nem is gondoltam, hogy valóban berendezett és működő templomról van szó.
A templom mellett nem túl magas falmaradványok jelzik, hogy a templom körül egyéb épületek is álltak régebben. Persze ettől még nem minősítjük le templomrommá. Ha jól látom, akkor a templomromos listámba se került be.... tán jogosan is. Ez valahol a kettő között van. Már nem a megszokott templom, de még nem templomrom. Szegény, amolyan rendszeren kívülállónak tűnik. De talán pont így a jó és ettől különleges.
 Körbejártuk és felmértük a terepet, akár a kíváncsi kutyák. :)
 Egy-két közös kép ezzel az Árpád-kori építménnyel.
Majd a templom mellett szépen kialakított pihenőhelyen készültünk a nagy túrára.
Mert hogy innen indult a mánfai túránk.  Ha érdekel, akkor KLIKK IDE és megtekintheted, Élményszámoló megírása folyamatban.
Ha Mánfa felé jársz, vagy ha Te is erre túrázol... egy pillantást megér.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése