Élménytérképem !!!

2013. április 28., vasárnap

Zsámbék - Templomrom

Zsámbék - Premontrei kolostor

Dobogókő felé vezető utunkon álltunk meg, nem csak egy pihenő erejéig, hanem mert kifejezetten ezt a romot szerettem volna megnézni. Amikor megláttam a neten el sem akartam hinni, hogy ilyen gyönyörű-szép rom van Magyarországon, és hogy ez a miénk. Úgyhogy már csak ezért is saját szememmel szerettem volna látni. 
A kocsink a plébánia templom előtt hagytuk. S miután megnéztük a templomot (ha még nem láttad volna a bejegyzést KLIKK IDE) gyalog indultunk el megkeresni a romhoz felvezető utat. Mivel nem igazán tudtam, hogy autóval hogyan lehet oda eljutni, ezért így tűnt a legjobbnak. Egy kis séta nem árt, és távolságok talán nincsenek a községben.
Így útközben is találtunk érdekességeket. Régi idők régi emlékének maradványai.
Röpke séta után úgy tűnt, hogy a helyes irány is megvan. legalább is ha a rom fent van, akkor nekünk is felfelé kell menni.
És lám! Ott az a csudaszép rom! Egyre közelebb vagyunk!
Gondoltam volna, hogy ott, ahol látjuk is, egyenest fel is lehet menni, de nem pont így volt. Ott nincs feljáró, csak járhatatlan domboldal. Meg kell kerülni  a romot, illetve az utca vezet, hogy merre lehet eljutni a vár bejáratáig.
A házak közt elnézve lehetett látni a romot. Egyre szebb ahogy közeledünk.
Egy kis falusi szépség...
És a rom!!!
Megérkeztünk! Ez a bejárat! Itt lehet bemenni, és mint látható kocsival is ide fel lehet jönni.
Jegyet váltottunk! Ez esetben meg is értem, hogy kell az a belépő. Védeni, óvni és ápolni kell egy ilyen csodálatos romot.
A rom! A templomrom, ami hivatalosan nem is templomrom, hanem kolostor rom.
Ez a Premontrei kolostor romjai.
A Premontrei kolostor romjai Budapesttől nyugatra, dombos vidéken, egy messziről látható halom tetején magaslanak, és mintegy uralják a környező tájat.
Hihetetlen, de ez a rom tényleg olyan volt, mint a képeket. Gyönyörű, fantasztikus és lenyűgöző!
A templomrom egész pontosan egy háromhajós premontrei bazilika és kolostor maradványai, melyek a 13. század közepén 1220-34 között épültek késő román - korai gótikus stílusban. 1763-ban a nagy komáromi földrengés rombolta le, azóta áll ebben az állapotában. Jelenleg a rom belső területe is látogatható. A hajdani kolostor dongaboltozatos termében kőtár tekinthető meg. Műemlék.
Szinte hihetetlen, hogy tényleg testközelből láthatom.
Néztük minden irányból...
Minden szemszögből...
Minden oldalról....
Egyszerűen lenyűgöző volt bármelyik oldaláról is néztük.
A romnak, vagy ahogy még nevezik Zsámbéki romtemplomnak is van saját honlapja. Egyszerű, de minden lényegi információ, mint a nyitva tartás, a belépőjegy ára, a történelmi és egyéb tudnivalók, itt mind megtalálhatók. KLIKK IDE.
Nagyon sok képet csináltam. Engem teljesen lenyűgözött ez a romtemplom. És mivel nem tudni, hogy meddig marad így, ezért sok képben szeretném megmutatni Neked, nekem és a jövő generációjának. 
Az 1050-es években már kőtemplom állt itt, amelyet a következő században bővítenek. III. Béla király a felesége kíséretével érkező Aynard lovagnak adományozza Zsámbékot. E család leszármazottai építik 1220 körül a későromán-koragótikus bazilikát, amely rom mivoltában is a magyar építészettörténet kiemelkedő emléke. Mellette állt a kolostor, amely a premontrei rend otthona volt. IV. Béla király 1258. június 6-án erősítette meg az akkor már felépült templomra vonatkozó adománylevelét.
Az épület sorsát 1763. június 28-án földrengés pecsételte meg, leomlott az északi mellékhajó boltozata és oldalfala. A rom gazdátlanná vált, a köveket széthordták a környékbeliek. Nem is maradt volna belőle semmi, ha Rómer Flóris bencés tanár, művészettörténész és Henszlmann Imre műtörténész az 1870-es években fel nem hívják a figyelmet az értékes emlék megmentésének szükségességére. Trefort Ágoston vallás- és közoktatási miniszter 1889-ben Möller István építészmérnököt bízta meg az állagmegóvási munkák elvégzésével. Munkája világszerte elismerést aratott.
A későbbi munkák során, 1934-ben Lux Kálmán építész tárta fel a templom északi oldalához csatlakozó kolostor falrészleteit, amit a pálosok építettek, amikor megkapták a birtokot Mátyás király adományaként. Mára ebből az épületből csak egy dongaboltozatos terem, - ez most a kőtár - a hajdani refektórium, az alapfalak és a kolostorhoz tartozó pincerendszer maradt meg.

Egyszerűen gyönyörű. Mi is csak ámultunk és bámultunk.
Ha esetleg még több info érdekel, akkor ajánlom a kedvenc mindent-tudó oldalunkat is, a Wikipédiát. Itt is lehet történelmi vonatkozásokat olvasni  KLIKK IDE.

Nagyon szép... túl kevés a szó, hogy kifejezze, hogy milyen fantasztikus élmény volt ezt személyesen is látni.
Azt hiszem, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország legszebb templomromjai közé tartozik.
A rom mellett egyéb kisebb romokat is látni. Ezeket is megnéztük.
S ahogy a kisebb romok felé távolodtunk egyre jobban látszódott a romtemplom nagysága és szépsége.

A kisebb romok alatt egy föld alatti helyiség is volt... kiállításokat rendeztek be.
Történelmi leírások, régi képek... tervek, rajzok...
Éééés.... kövek! Pontosabban a kolostor megmentett díszes kövei.

S lám... mintha egy kilátó lenne... A kisebb rom tetejére fel lehetett menni.
És onnan is meg lehetett csodálni az épületet.
Csudálatos!!! Ennyi aspektusból látni ezt a romtemplomot!
Engem lenyűgözött.  Ilyen szépet egészen eddig a napig ebben a 'műfajban' még nem láttam.
Sajna időnk nem engedte, hogy órákon keresztül bámuljuk. Abban a tudatban, hogy talán a kellő mennyiségű fényképet begyűjtöttem már mentünk is tovább utunkon.
Kívülről azért még egy utolsó képet! Majd fájó búcsút intettem,...
... és amerről jöttünk abba az irnyába vissza is mentünk a kocsihoz.
Hát emberek... aki már látta, azért..... aki még nem látta, azért.... tessék elmenni és mindenki maga nézze meg saját két szemével ezt az egyedülállóan gyönyörű romot!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése