Élménytérképem !!!

2012. július 9., hétfő

Zamárdi - Szamárkő

Zamárdi - Szamárkő

2012-es nyaralásunk alkalmával volt szerencsénk megnézni Zamárdiban a Szamárkövet. Teljesen véletlenül találtam rá a neten, és ha már a környéken nyaraltunk, megnéztük, hogy mi  is az.
Nem volt egyszerű megtalálni a csekély kitáblázottság miatt, és persze GPS koordinátám sem volt, de a térképnek köszönhetően csak megtaláltuk. Egy kis útmutató neked, nekem, hogy legközelebb is megtaláljuk :)
Ahogy mentünk fel az úton az autóval már a kocsiból megláttuk a táblát. Sőőőőt! Még magát a látnivalót is láttuk ahogy elaraszoltunk mellette. De pont ott nem lehetett a kocsit lerakni, úgyhogy egy kicsit tovább gurultunk és alig pár méterre egy tisztás adta is magát, hogy akkor itt lehet parkolni.

Úgy tűnik, hogy mindenki más is így csinálta, mert a kocsitól jól látható kitaposott ösvény vezetett vissza a Szamárkőhöz.
Hamar ott is voltunk... percekbe mérhető volt a gyaloglás... papucsban!
Úgy tűnt, hogy azok a kövek azok, amik annyira 'híresek', hogy még mi is megkerestük és megálltunk megnézni. És hogy miért is tartják számon? Hát ezért.... egyenest a helyszínről való információ! (olvasható ha zumizol!)
A kövek! vagy inkább sziklák! Elég nagyok ahhoz, hogy elmozdítani ne lehessen őket még véletlenül sem. Az elején gyorsan mi is megnéztük a leírást, aztán elkezdtük keresni a 'híres' nyomokat.
Anya mintha talált is volna valamit.
Én is néztem, szugeráltam...

A legenda szerint a gyermek Jézus járt ezen a tájon Szűz Máriával és Szent Józseffel szamárháton. A kő mellett elmenve, a szamár odakapott a szikla oldalán kinőtt fűcsomóhoz,ezért lett a kő neve Szamárkő. A sziklán látható két nyom (vályú-szerű mélyedés) pedig Jézus lábnyoma és a szamár patájának nyoma. Eddig a névadólegenda, de a népi fantázia még további legendákat is szőtt a kőről. Így azt is vallják,hogy a követ a tihanyi tűzhányó dobta át ide, de az is lehet, hogy a vízözön hagyta itt. Egy korabeli ismertető szerint pedig a Szentföldről hozták a keresztes vitézek. Ezek a legendák.

A nyomok! Azt hiszem, hogy mindkettő megtaláltuk. :)
A valóság az, hogy a kő helyben képződött, vulkániutóműködés hatásár, amikor amélyből feltörő gőzök és gázok, aforró víz és a benne lévő ásványianyagok cementezték össze szilárd kőzettéa homokot. A szürke homokkőben még megkövültcsigák is láthatók. Évezredekkel ezelőttegy ismeretlen nép a kő körül"termékenység-varázslatot" mutatott bebizonyos szertartások között. A pogányisten-anya és napisten tiszteletére terményeketés állatokat áldoztak fel, égettek el,hogy bő termésük és sok állatuk legyen.Később a kelták is megülték e helyet, ésa kő körül földvárat építettek. A honfoglalás óta a kő határjelként szerepelt.

Mutatom is... ott voltak a nyomok.
Érdekes volt... Bár kívülről csak közönséges nagy sziklának tűnik, pózoláshoz is kiválóan alkalmas.... de ha már legendák övezik, akkor megéri vetni rá egy pillantást, ha már erre jár az ember. Te se hagyd ki!


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése